Hlavní obsah

Nečas chce Tlustého v komisi o důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce, aby s ním Vlastimil Tlustý zastupoval ODS v komisi, která bude pokračovat v jednáních o důchodové reformě. V komisi by měly být zastoupeny všechny parlamentní strany. Nečas to řekl v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie.

Článek

Důchodová komise by měla podle Nečase dohodnout konkrétní podobu první etapy reformy. [celá zpráva] Ministr připomněl, že podle výsledků jednání takzvané Bezděkovy komise by lidé roce 2017 odcházeli do důchodu v 63 letech. Pokračovalo by se v prodlužování tak, že by se po roce 2030 odcházelo do důchodu v 65 letech. Tato hranice by ale měla být pružná.

Ekonomický expert ODS Tlustý je z koaličních poslanců nejvýraznějším oponentem vládní reformy veřejných financí. Chce snížit daně z příjmu lidí i firem z vládou navržených 15 na 12 procent, nepoužívat výpočet ze "superhrubé" mzdy a zrušit daňová zvýhodnění. Navrhuje rovněž snížení základní sazby daně z přidané hodnoty z 19 na 17 procent. Tlustý již několikrát uvedl, že pokud jeho daňový plán nezakomponuje vláda do své reformy, nebude pro ni hlasovat ve Sněmovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám