Hlavní obsah

Nečas chce kvůli miliardovému skandálu krotit vliv fotovoltaiky na ceny elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Nečas to uvedl v reakci na podezření ERÚ, že jeho bývalí pracovníci zřejmě při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny postupovali nezákonně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Věc pokládá Nečas za velmi důležitou a závažnou. Připomněl také, že jeho vláda byla první, která proti trendu dotované fotovoltaiky v roce 2010 zasáhla. „Je trestuhodné, že se nezasáhlo do té doby,“ řekl předseda vlády.

Z vnitřního auditu ERÚ, jehož výsledky zveřejnila v pondělí předsedkyně úřadu Alena Vitásková, vyplynulo, že ceny byly stanovovány nad rámec zákona v letech 2005 až 2011. Domácnosti i firmy tak možná platí a ještě mnoho let budou platit kvůli nadsazené podpoře výroby elektřiny z fotovoltaiky na fakturách až desítky miliard korun zbytečně. Další miliardy tratí stát, který podporu výroby energií z obnovitelných zdrojů dotuje.

Vitásková nechtěla spekulovat o tom, zda je odpovědný jednotlivec či skupina lidí. Úřad podal státnímu zastupitelství podnět k vyšetřování neznámého pachatele.

Bývalý předseda ERÚ Josef Fiřt se v médiích hájil tím, že on i bývalé vedení úřadu vydávali cenové rozhodnutí na „základě perfektních rozborů a na základě platné legislativy“.

Nečas zdůraznil, že celá situace je v tuto chvíli především věcí orgánů činných v trestním řízení.

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje nad 100 kilowattů z 12 150 korun na 5500 korun za megawatthodinu, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.

Reklama

Výběr článků

Načítám