Hlavní obsah

Nečas chce, aby výši mateřské určovala délka vyplácení

Právo, Václav Pergl

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro úterní Právo naznačil, jaké změny hodlá prosazovat v systému vyplácení mateřské a porodného. Mateřská by se podle něj měla rozdělit do tří rychlostních stupňů, porodné by pak mělo klesnout.

Článek

Proč chcete výrazně snížit porodné, které nyní činí 17,5 tisíce korun a bylo zavedeno teprve nedávno?

Je to realistický krok, který vychází z toho, že zvýšení řady sociálních dávek zavedených minulou vládou šlo absolutně mimo jakýkoli rámec veřejných financí. Ve znění stávajících zákonů by byl deficit státního rozpočtu v příštím roce ve výši 150 miliard korun, i s valorizacemi důchodů pak až 180 miliard. Mezi lety 1999 až 2006 rostly sociální výdaje v průměru z roku na rok o 18,5 miliardy a z roku 2006 na rok 2007 narostly skokově o 75 miliard. To je katastrofa pro veřejné finance. Proto musí dojít k nápravě.

Jak se tedy sníží porodné?

Pokud vezmu rozdíl mezi bývalou dávkou zhruba 9000 Kč a současnou 17 500 Kč, pak se bude blížit spíše k té současné. Konkrétní ale nyní být nemohu.

A změní se i systém vyplácení rodičovského příspěvku, který dnes činí 7582 koruny měsíčně?

Ano. Nyní může být maminka s dítětem doma od sedmi měsíců do čtyř let. My navrhujeme tři rychlostní stupně rodičovské: do dvou, tří a do čtyř let. Podle toho bude i výše rodičovského příspěvku. Když si maminka zvolí, že bude s dítětem doma dva roky, bude výše příspěvku vyšší a naopak.

O jaké částky půjde?

Ty bych nyní neupřesňoval. Je to záležitost vlády.

Kdy chcete dát návrhy na změnu porodného a mateřské do vlády?

V dubnu. Pokud budou schváleny, platit by mohly od září letošního roku. Pak připravíme další kroky, které se budou týkat reformy důchodů, trhu práce, sociálního systému a rodinné politiky.

Celý rozhovor s ministrem Petrem Nečasem čtěte v úterním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám