Hlavní obsah

Návrh penzijní reformy: do důchodu v 65 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komise zástupců všech pěti parlamentních stran, která má jednat o podobě důchodové reformy, by se mohla poprvé sejít už na přelomu června a července. Podle návrhu, který strany projednají, by se v rámci první etapy měl odchod do důchodu měl zvyšovat až na 65 let pro muže i ženy v roce 2030.

Článek

V první etapě se kromě zvyšování odchodu do penze počítá taky s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let. Ministerstvo by také rádo změnilo invalidní důchody a zavedlo souběh důchodu a výdělku. Stát také plánuje dávat na penze méně peněz.

Komise složená ze zástupců parlamentních stran by se měla sejít během 14 dní. Shoda politiků je nutná k tomu, aby se důchodový systém neměnil vždy s novou vládou.

"Chceme pokročit velmi rychle. Chceme se již bavit o konkrétních parametrech, o konkrétních paragrafech. Čím rychleji dosáhneme dohody a čím širší bude, tím lépe," řekl ministr práce Petr Nečas.

Podle něj by vláda do konce volebního období chtěla stihnout všechny tři plánované etapy reformy. Podle Nečase by pro opozici bylo výhodné jednání urychlit. Neblahé dopady reformy by pak mohla svádět na vládu. 

Nečas odhaduje, že vláda by reformu mohla schválit už na podzim a parlament by mohl potřebné změny odhlasovat v první polovině příštího roku. Reforma by tak začala platit v roce 2009.

Vytvoření rezervních fondů

Druhá etapa zahrnuje vytvoření rezervního fondu, do něhož by plynuly výnosy z privatizací či ze státního majetku. Za náhradní dobu pojištění (například za rodičovskou dovolenou) by platby odváděl stát.

Důchodové pojištění by se také oddělilo od státního rozpočtu. Nečas počítá i se změnami v připojištění. Lidé by si měli spořit na stáří déle a vyšší částky.

Poté by se zákonodárci mohli podle ministra shodnout na normě k poslední etapě reformy. Umožnila by lidem zvolit si, zda jejich příspěvky na důchodové pojištění půjdou dál do důchodového systému nebo na jejich soukromé pojištění. Tomuto způsobu se říká opt-out. Právě s ním nesouhlasí levicové strany.

Stát vyplácí přes tři milióny důchodů

Podle odborníků je reforma nutná. Průměrná délka života se prodlužuje a porodnost dlouhodobě klesá. Nyní je v populaci asi 20 procent lidí starších 60 let, v roce 2025 to bude už 25 procent lidí. V roce 2050 by  měla být polovina obyvatel starší 65 let.

Stát nyní vyplácí 3,3 miliónu důchodů. Pobírá je 2,7 miliónu důchodců. Necelé dva milióny z toho jsou starobní důchody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám