Hlavní obsah

Národní ekonomická rada se zabývá protikrizovým plánem

PRAHA

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se bude v neděli zabývat návrhem protikrizových opatření, který vypracovalo ministerstvo financí. „NERV by měly návrhy v neděli oponovat, sdělil člen rady analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a premiér Mirek Topolánek (ODS) čekají na návrhy členů ekonomické rady. Ilustrační foto.

Článek

Podle něj shoda panuje například u snížení sociálního pojištění, ekologických výdajů, například zateplení domů, investic do vědy a výzkumu a podpory exportu spočívající v posílení státních bank a záruk za exportní zakázky.

Ministerstvo financí v tomto týdnu spočítalo dopady jednotlivých opatření na státní rozpočet a vypracovalo protikrizový plán, který vychází také z původních návrhů NERV. Podle Sedláčka může NERV plán pouze oponovat a vyjádřit k němu svůj názor, protože je jen poradním orgánem vlády.

Návrhy musí schválit vláda, která o nich bude jednat v pondělí. Cílem návrhů je oživení domácí ekonomiky, u které vláda v letošním roce počítá s až dvouprocentním poklesem. Podle premiéra Mirka Topolánka má stát na zmírnění dopadů finanční krize vynaložit zhruba 75 miliard korun.

Tyto peníze představují podle Topolánka celkovou částku, o niž státní rozpočet kvůli boji s finanční krizí přijde. A to včetně již provedených opatření jako je například snížení sociálního pojištění od počátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám