Hlavní obsah

Nafta zlevní pod 27 korun za litr

Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot v České republice od začátku září pozvolna klesají a jejich snižování v nejbližších dnech končit nebude. Může za to nižší poptávka po ropě.

Článek

„Jsme svědky toho, že ceny pohonných hmot začaly klesat. Je to dáno především tím, že se zhoršuje epidemiologická situace ve světě a kvůli tomu klesá poptávka po ropě. Zlevnění ropy je poměrně výrazné, severomořská ropa Brent zlevnila z úrovně kolem 46 dolarů za barel pod 40 dolarů,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zhoršuje se epidemiologická situace ve světě a kvůli tomu klesá poptávka po ropě
Štěpán Křeček, BH Securities

To se podle něj promítne i do cen. Přestože proti tomu jde oslabování koruny vůči americkému dolaru, ceny u čerpacích stanic půjdou v nejbližší době dolů asi o dvacetník. „U nafty bychom se tak mohli dostat pod průměrnou cenu 27 korun za litr,“ dodal Křeček.

V sobotu se podle společnosti CCS prodával Natural 95 v průměru za 27,74 Kč a nafta za 27,07 koruny. Za poslední týden benzín zlevnil o 12 haléřů a nafta o 25 haléřů.

„V nejbližších dnech předpokládám další mírný pokles cen pohonných hmot o 10 až 15 haléřů na litru,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nabídka ropy na trhu je po­dle něj stále vysoká a poptávka roste pomaleji oproti předpokladům.

Pohonné hmoty dále zlevňují. Před rokem stál litr skoro o pět korun víc

Ekonomika

„V září se snížila těžba v Mexickém zálivu, a to kvůli hurikánové sezóně. Nicméně i tak je nabídka ropy na trhu dostatečná a obchodníci opět začínají uskladňovat nevyužitou ropu na moři v zakotvených tankerech,“ vysvětlil analytik.

Ropy se letos spotřebuje méně

Mezinárodní energetická agentura snížila odhad letošní spotřeby ropy na 91,7 milionu barelů ropy denně, což by bylo o 8,4 milionu denně méně ve srovnání s loňskem.

„Příští rok by pak měla spotřeba stoupnout na 97,1 milionů barelů denně. Plné zotavení na předkrizovou úroveň by mělo nastat až počátkem roku 2022. Nadále zůstane velmi nízko především spotřeba leteckého benzinu. Letecké společnosti postupně oznamují pro nadcházející měsíce redukci počtu letů, jelikož nejsou schopné naplnit kapacitu,“ uvedl Tomčiak.

Porsche věří syntetickému benzínu. Hledá partnera pro továrny

AutoMoto

Ropný kartel OPEC se spolu s dalšími významnými producenty, jako je třeba Rusko, v červenci dohodl na postupném zvyšování produkce. V srpnu dodal na trhy o dva miliony barelů ropy denně více.

Reklama

Výběr článků

Načítám