Hlavní obsah

Nafta přidáváním biopaliv zřejmě podraží

– PRAHA

Cena nafty může podražit zhruba o 20 až 40 haléřů za litr přimíchávání biopaliva metylesteru řepkového oleje (MEŘO). To se začne přidávat do pohonných hmot od září. Vyplývá to z odhadů odborníků.

Článek

Podle některých z nich jde o zanedbatelný rozdíl v porovnání s výkyvy cen paliv na trhu a motoristé by tak přimíchávání v cenách na stojanech vůbec nemuseli poznat.

Ministerstvo zemědělství i Sdružení pro výrobu bionafty předpokládá cenový dopad u nafty kolem 20 haléřů. Cenu nafty bude metylester zvedat proto, že je dražší a stát se rozhodl přimíchávání biopaliv nepodporovat.

Zdražení až 40 haléřů

Podle obchodního ředitele společnosti Čepro Jana Duspěvy lze nyní vliv přimíchávání na cenu těžko odhadovat vzhledem k pohybům cen nafty i biosložky. "Kdybychom řekli, že cena nafty bude konstantní, tak by nárůst ceny na čerpacích stanicích mohl být okolo 40 haléřů," odhadl.

Někteří analytici se ovšem domnívají, že nová pravidla cenu nafty prakticky neovlivní. "Přimíchávání biosložky do nafty od září tohoto roku nebude mít s největší pravděpodobností nijak dramatický vliv na její cenu," řekl analytik Colosseum Petr Čermák.

"O něco výraznější zdražení ovšem může nastat na začátku roku 2008, kdy se z bionafty začne platit spotřební daň. Zákonodárci ovšem ujišťují, že spotřební daň bude velmi brzy opět odstraněna novelou, která by měla opět bionaftu od této daně osvobodit," upozornil Čermák.

Biopalivo se už vyrábí

Nahrazování fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU. Změna má přispět ke snížení emisí z dopravy. Ministerstvo životního prostředí si od ní také slibuje, že z krajiny zmizí neobdělávaná pole.

Produce MEŘA začala v úterý, když Setuza spustila speciální výrobní linku.

Podle odhadů spotřeby nafty může být letos do konce roku na přimíchávání spotřebováno asi 307 000 hektolitrů metylesteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Setuza rozjíždí linku na výrobu biopaliv

Biopaliva se budou v České republice do motorové nafty přimíchávat od 1. září. Linka pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) se kvůli tomu rozjede...

Výběr článků

Načítám