Hlavní obsah

Nad bývalým obchodníkem Deutsche Bank se vznáší rekordní pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští regulátoři zvažují pokutu zhruba deset miliónů liber (asi 338 miliónů Kč) pro bývalého obchodníka Deutsche Bank Christiana Bittara, a to kvůli údajnému pokusu o manipulaci s klíčovou úrokovou sazbou Euribor. S odvoláním na své zdroje to v pátek uvedly finanční servery Bloomberg a Financial Times. Byla by to prý největší pokuta, jakou kdy britský Úřad pro finanční etiku (FCA) udělil jednotlivci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Logo Deutsche Bank v Lucemburku. Ilustrační snímek

Článek

Bittar opustil Deutsche Bank v roce 2011 a nyní pracuje pro jeden hedgeový fond v Singapuru. Úřad prý Bittara o svém záměru informoval v minulých týdnech. Bittar, stejně jako úřad FCA, se agentuře Reuters odmítl ke zprávě vyjádřit.

Německý regulátor finančních trhů loni uvedl, že chce s Bittarem hovořit v rámci vyšetřování možné manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (Libor). Euribor je obdobou této sazby, ovšem pro eurozónu.

Od obou referenčních sazeb se odvozují úroky miliónů finančních transakcí v eurozóně a ve světě, jejichž souhrnná hodnota se pohybuje v řádu stovek biliónů eur.

Evropská komise loni za manipulace s těmito sazbami vyměřila šesti evropským a americkým finančním společnostem rekordní úhrnnou pokutu 1,71 miliardy eur (46,7 miliardy Kč).

Dosud největší pokutu pro jednotlivce od FCA dostal investor z Dubaje Rameshkumar Goenka. Regulátoři mu za manipulaci s akciemi v Londýně nařídili zaplatit 9,6 miliónu dolarů (193 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám