Hlavní obsah

Nad aerolinkami SAS se vznáší hrozba kolapsu, odejde 800 lidí

Stockholm

Ztrátové skandinávské aerolinky SAS se snaží zabránit hrozbě kolapsu. Plán na snížení nákladů zahrnuje zrušení 800 pracovních míst, snížení mezd a prodej aktiv. Podnik se rovněž snaží získat nové půjčky.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky SAS bojují o přežití.

Článek

Společnost SAS, která zaměstnává kolem 15 000 lidí, od roku 2007 ani jednou nevykázala celoroční zisk. Firma se potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců, jako jsou například aerolinie Ryanair.

SAS se nyní snaží získat půjčku kolem 3,5 miliardy švédských korun (asi 10 miliard korun) od sedmi bank a vlád Švédska, Dánska a Norska, které jsou akcionáři podniku. Podmínkou úvěru je však uzavření dohody o snižování nákladů s odbory a v některých zemích také souhlas parlamentu, napsala agentura Reuters.

„Vím, že žádáme zaměstnance o hodně, ale jiná cesta neexistuje. Doufám, že naši věrní zaměstnanci jsou ochotni bojovat o přežití SAS,“ uvedl generální ředitel podniku Rickard Gustafson.

Minulý týden ohlásila plány na snižování nákladů španělská letecká společnost Iberia. Ta hodlá v rámci restrukturalizace zrušit 4500 pracovních míst, což odpovídá téměř čtvrtině její celkové pracovní síly. Zaměstnanci Iberie se však proti restrukturalizačnímu plánu postavili a jsou připraveni stávkovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám