Hlavní obsah

Na zahraničním obchodě se projevily květnové svátky

Novinky, tov
Aktualizováno

Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu podle předběžných údajů přebytkem 13 miliard korun, což je meziročně o 0,3 miliardy méně. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přebytek zahraničního obchodu v květnu klesl o něco více, než se očekávalo. Jedná se o nejslabší letošní výsledek. Dva květnové svátky, které tentokrát připadly na čtvrtek a vybízely tak ke vzetí volna na oba pátky, se projevily nižší aktivitě jak ve výrobě, v zahraničním obchodu tak i v maloobchodě,” řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Z nižšího květnového přebytku bych nečinila žádné vážné závěry. Dost možná nyní čelíme přechodnému utlumení růstu. Věříme ale, že ve druhé polovině letošního roku dojde opět ke zrychlení oživení v Evropě. Navíc USA a Velké Británii se stále daří,” dodává Horská.

Zvýšil se především vývoz silničních vozidel (o sedm miliard korun), výpočetní techniky (o 5,2 miliardy) a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,4 miliardy).

Dovoz minerálních paliv meziročně vzrostl o 6,2 procenta (1,4 miliardy korun).

Prohloubil se především schodek obchodu se státy mimo Evropskou unii, naopak z obchodu s partnery v EU stoupl přebytek o 7,7 miliardy na 51,2 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám