Hlavní obsah

Na výkup domů dá stát až stamilióny

Až stovky miliónů korun by mohl dát stát na výkup domů, které jsou v záplavových oblastech opakovaně zatopeny velkou vodou. Řekl to ve čtvrtek ministr zemědělství Jan Mládek.

Článek

Výkup by byl dobrovolný, záleží na zájmu majitelů nemovitostí. Mládkův úřad předloží vládě v krátké době materiál o zřízení fondu na protipovodňová opatření a výkup těchto nemovitostí by měl být jedním z podprogramů. Podle odborníků by se nabídka na výkup mohla týkat asi tisícovky domů.

"Je to teprve v ideové rovině," podotkl Mládek. Vykoupené domy by se podle něj měly bourat a nahradit parkovými úpravami. Absence staveb by zlepšila i situaci při povodních, dodal. Premiér Jiří Paroubek ve středu k záměru uvedl, že stát musí také vyřešit systém, jak zájemcům o výkup nabídnout vhodné pozemky k nové výstavbě.

Prodej za tržní cenu

Citlivou věcí je podle Mládka to, že vykupovat by se mělo za tržní ceny, které ovšem nemusejí být zrovna vysoké, mimo jiné poté, co pojišťovny ve dvakrát zatopeném území zruší možnost pojistek. [celá zpráva]

Jako příklad ministr uvedl Veselí nad Lužnicí, silně postižené letošní povodní. "Dovedu si představit, že se budou vykupovat starší domky vesnického typu, ale nedovedu si moc představit, že se budou vykupovat nově postavené domy ze 60., 70. či 80. let, kterých je tam také hodně," dodal.

Protipovodňový fond by měl mít formu zvláštního účtu pro investice do protipovodňových opatření. Do fondu by šly dvě miliardy korun ze státního rozpočtu, miliarda z privatizace a sedm miliard by představovala půjčka od Evropské investiční banky. Konkrétní představa je tak zatím deset miliard korun s tím, že je možné vklad navýšit o dalších pět miliard. Možností by podle Mládka bylo i vydání státních dluhopisů. Fond má navázat na současný program prevence před povodněmi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám