Hlavní obsah

Na stát letos přestaneme pracovat dříve než loni. O jeden den

Den daňové svobody letos v Česku připadne podle výpočtu poradenské společnosti Deloitte na 23. června. Daňoví poplatníci tak budou v letošním roce pracovat na odvod daní 174 dní, tedy o jeden den méně než loni. Deloitte to uvedla v úterý.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik dní pracují Evropané na stát

Článek

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu

Přibližně stejně jako Češi jsou na tom letos Němci a Slovinci. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci ve Francii, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku.

Česko v horní polovině EU

„V roce 2019 by měla celková daňová zátěž v české ekonomice mírně klesnout. Pomohlo tomu přeřazení vybraných služeb a zboží ze základní sazby DPH do první či druhé snížené sazby DPH. Měnila se také celá řada parametrů daně z příjmu fyzických osob,” uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Zároveň ale upozornil, že dlouhodobě míra zdanění v Česku stoupá a již nyní podle data daňové svobody patří Česko do horní poloviny zemí EU podle výše celkové daňové zátěže.

Deloitte a Liberální institut mají jinou metodiku

Metodika Deloitte pro výpočet dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru a čistého národního důchodu.

Výpočet dne daňové svobody v Česku také provádí Liberální institut. Ten využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. Jak Novinkám řekl jeho ředitel Martin Pánek, institut své výpočty zveřejní na jaře, pravděpodobně v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám