Hlavní obsah

Na Slovensku vyrobí nejvíc aut na počet obyvatel na světě, Česko je druhé

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V přepočtu na obyvatele se Slovensko stalo jedničkou na světě ve výrobě osobních automobilů. Jak napsal deník Pravda, za Slovenskem se v tomto žebříčku umístila Česká republika.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku bylo loni vyrobeno 927 tisíc automobilů. „V přepočtu na tisíc obyvatel se v roce 2012 vyrobilo 171 automobilů,“ uvedl šéf slovenského svazu automobilového průmyslu Jaroslav Holeček.

V České republice se loni vyrobilo 1,17 miliónu automobilů, což je 111 vozidel na tisíc obyvatel.

V Bratislavě působí automobilka Volkswagen, u Trnavy PSA Peugeot Citroën a u Žiliny jihokorejská KIA. Automobilky jsou hlavním tahounem slovenské ekonomiky. Letos by měly podle plánů vyrobit až 930 tisíc vozidel.

Pravda upozorňuje, že tento stav je pro zemi výhodou i rizikem. Automobilky působící na Slovensku totiž exportují až dvě třetiny produkce na evropský trh, který je v krizi a zájem o automobily klesá. V období krize patří automobily mezi zboží, jejichž koupi lidé nejspíš odloží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám