Hlavní obsah

Na Slovensku se musí účtovat spropitné, za pouhé euro v kase navíc hrozí pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Spropitné od zákazníků za dobrou obsluhu přidělalo podnikatelům na Slovensku starosti. Kvůli zpřísnění předpisů proti daňovým únikům by například číšníci měli peníze přesahující hodnotu účtu zaznamenat v evidenci příjmů, v opačném případě jim hrozí pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od začátku letošního roku musejí být společnosti prodávající zboží vybaveny registračními pokladnami s novými funkcemi a každou vloženou hotovost zaúčtovat. Úřady tak při kontrole dokážou zjistit, zda stav peněz v pokladně odpovídá skutečně zaúčtované hodnotě zboží nebo poskytnutých služeb. Pokud má v ní podnikatel více peněz, kontroloři ho mohou podezírat z daňových úniků a uloží mu pokutu do 3300 eur (83 350 korun).

Na údajně nedokonalé předpisy podle tisku doplatilo například jedno květinářství na středním Slovensku. Daňoví kontroloři jeho majitele potrestali pokutou 100 euro za to, že měl v pokladně jedno euro navíc, které mu jako obslužné nechal zákazník a které ale nezaúčtoval.

Jak na to?

Placení spropitného na Slovensku není součástí účtu. O tom, zda a v jaké výši zákazník odmění obsluhu, je pouze na jeho rozhodnutí. Finanční správa nakonec uvedla, že podnikatelé na spropitné nemusejí vydávat doklad, mají ho ale zaregistrovat v pokladně jako obyčejný vklad hotovosti. Upozornila přitom, že spropitné podléhá nejen dani z příjmů, ale i dani z přidané hodnoty.

Podnikatelé mezitím přišli na to, jak se pokutám při daňové kontrole vyhnout. Trik spočívá v tom, že vyberou z pokladny hotovost, aby při případné kontrole měli manko, za které je úřady sankcionovat nemohou. Další možností je, že například číšníci dávají spropitné bokem a na konci si peníze rozdělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám