Hlavní obsah

Na slovenské dálnici se pojede zkušebně rychlostí 140 km/h

Právo, Novinky, ivi, Bratislava

V úseku slovenské dálnice D1 mezi Popradem a obcí Behárovce bude od prvního října zkušebně zavedena nejvyšší povolená rychlost 140 kilometrů v hodině. Ministerstvo dopravy chce zjistit, jak se s tím vypořádají řidiči.

Foto: Profimedia.cz

V úseku slovenské dálnice D1 mezi Popradem a obcí Behárovce bude od prvního října zkušebně zavedena nejvyšší povolená rychlost 140 kilometrů v hodině.

Článek

„Až na základě výsledků testovacího provozu se bude rozhodovat o možnosti trvalého povolení vyšší rychlosti na tomto úseku,“ uvedl ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Resort dopravy potvrdil, že zmíněný 38kilometrový úsek dálnice splňuje všechny stavební, technické a bezpečnostní předpoklady pro vyšší povolenou rychlost. „Nyní bude záležet na chování řidičů, zda na tomto úseku bude zvýšená rychlost zavedena trvale,“ dodal slovenský ministr dopravy Árpád Érsek.

Dalším úsekem dálnice, který přichází v úvahu k testování vyšší rychlosti je úsek dálnice D1 mezi Trnavou a Trenčínem. Tento úsek však policie zatím nedoporučila k testování pro vysokou intenzitu dopravy.

V budoucnu přichází v úvahu pro zavedení vyšší rychlosti ještě úsek Prešov–Košice, kde však v současnosti probíhají stavební práce.

V České republice činí rychlostní limit na dálnici 130 km/h. Ministerstvo dopravy nicméně momentálně pracuje na novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Podle ní by se na vybraných dálničních úsecích mohl limit zvýšit na 140 km/h.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám