Hlavní obsah

Na silnice a železnice půjde příští rok o 13,8 miliardy víc

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude příští rok hospodařit s 86,3 miliardy korun, přičemž 20,8 miliardy dostane z programů Evropské unie. Návrh rozpočtu fondu v pátek schválila Sněmovna. V porovnání s rozpočtem schváleným na letošek bude mít fond na výdaje o 13,8 miliardy korun víc.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hustý provoz na dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku.

Článek

Na výstavbu, opravy a údržbu silnic a dálnic počítá rozpočet s dotací 28,1 miliardy korun. Dalších 30,2 miliardy korun má směřovat na rozvoj železniční infrastruktury a zhruba 1,4 miliardy na vodní cesty.

Například na podporu financování výstavby cyklostezek fond počítá s částkou ve výši 200 milionů korun.

Na straně příjmů by měl fond dostat například ze silniční daně 6,3 miliardy korun, ze spotřební daně 8,4 miliardy korun a z mýtného 9,7 miliardy korun. Dálniční známky by měly vynést 5,1 miliardy korun.

„V roce 2019 je v plánu zahájit 170 kilometrů dálnic a silnic I. třídy, zprovozňovat budeme cca 50 km dálnic a silnic I. třídy,“ řekl Novinkám mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

SŽDC mimo jiné pracuje na modernizaci tratě mezi Prahou a jižními Čechami. V rámci projektu za čtyři miliardy v příštích letech vyroste čtyřkolejná trať, na které vznikne nová stanice Praha-Zahradní Město a zastávka Praha-Eden. Železnice také investuje desítky miliónů do přestavby a zabezpečení přejezdů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám