Hlavní obsah

Na polovině polského území se prodávalo maso a výrobky ze zdechlin

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky ty si jedl zdechlinu! Takovýmto titulkem se svým čtenářům představil polský celostátní deník Fakt. Připomenul, že maso z uhynulých a nemocných krav zpracovaných v jatkách v Bialé Rawské poblíž Lodže se ve velkém a dlouhodobě distribuovalo téměř na polovinu polského území. Je tedy pravděpodobné, že ho v klobásách či jiných výrobcích konzumovala značná část národa.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zatím bylo zjištěno, že závadné maso místo v kafilérii skončilo v 18 velkých masokombinátech, které mají sídlo v pěti polských vojvodstvích – v Lodžském, Velkopolském, Mazowieckém, Slezském a Dolnoslezském. Ty svými výrobky ve velkém zásobují obyvatele těchto velkých aglomerací,“ informoval Krzystof Kopania, mluvčí Lodžské prokuratury, která tento skandální případ vyšetřuje.

Prokuratura ve spolupráci s policií už vypátrala jednu společnost, která několik let vykupovala od farmářů uhynulá a těžce nemocná zvířata, která dodávala jatkám a masokombinátu v Bialé Rawské.

Vegetariánem proti své vůli

„To, že se něco tak neuvěřitelného mohlo stát, jen potvrzuje, že polský stát vůbec nefunguje, jak by měl,“ napsal v úterý Dzienniki.pl. Zároveň přinesl reakce více čtenářů, kteří se dotazovali, zda veterinární správy v Polsku už přestaly existovat, když se maso ze zdechlin ve velkém nachází na trhu.

„Člověk se stane vegetariánem, i když by nechtěl. Pokud je někdo normální, tak si nyní maso v našich obchodech už nemůže koupit,“ uvedl jeden čtenář z Varšavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám