Hlavní obsah

Na ničivé zemětřesení v Asii doplatí hlavně turistika

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Nedělní ničivé podmořské zemětřesení bude pro asijské státy znamenat další ránu turistice. Země, které z turistiky žijí, jako například Thajsko, se musí připravit na další pokles zájmu návštěvníků. Ten první vyvolala před rokem vlna epidemie SARS.

Článek

"Přišlo to v ten nejhorší možný čas," řekl agentuře Bloomberg singapurský analytik Hans Goetti. "Pro turistiku je to devastující zásah, především v Thajsku," doplnil. I podle dalších ekonomů se teď lidé pořádně rozmyslí, zda se na dovolenou nevydají do exotických zemí mimo tento region. Vydělat by na tom mohla například Karibská oblast.

Strach z přírodní katastrofy se přidal k důvodům jako je SARS, ptačí chřipka nebo strach z politického neklidu provázený teroristickými útoky v některých zemích.

Nejvíce zaplatí Srí Lanka

Analytici zatím odhadují, že škody, které zemětřesení udělalo na asijské ekonomice jako celku, budou jen krátkodobé, do čísel se zatím nepouštějí. 

Nejdéle se zřejmě bude vzpamatovávat Srí Lanka. Její relativně malou ekonomiku vrhne katastrofa podle ekonoma singapurské pobočky Credit Suisse Arjuna Mahendrana o rok zpět a v příštích měsících může země dokonce zažít hospodářský pokles.

Srí Lanka se teprve loni dostala na výsluní zájmu turistů, a to díky příměří v občanské válce mezi vzbouřenými Tamily a vládou. Loni přivítal ostrov rekordní počet více než půl miliónu návštěvníků a vláda doufala, že se tento příliv do roku 2010 zvedne na dvojnásobek. Nyní však vlny zabily na Srí Lance přes 10 tisíc lidí a zničily klíčové dopravní spojení mezi hlavním městem Colombo a největšími turistickými destinacemi na jihu ostrova.

Větší státy se vzpamatují rychle

Velké státy jako je Thajsko, Malajsie nebo Indonésie na tom tak zle nebudou. "Předpokládám, že tato nešťastná událost bude skutečně mít v krátkodobém horizontu dopad, své odhady tempa růstu však v reakci na ni nesnížíme," řekl o situaci v Thajsku ekonom singapurské pobočky banky JP Morgan Chase Lian Chia Liang. Země mají klíčové podniky většinou situovány jinde než na pobřeží.

Zkrátka tak přišli hlavně hoteliéři a rybáři. Ekonomové ale tvrdí, že právě obnova jejich živností může vyrovnat ekonomické ztráty. Na stavbách najde mnoho lidí práci a škody zaplatí pojišťovny.

Katastrofa pro pojišťovny

Kromě turistických středisek, která teď budou věnovat hodně sil na obnovu, doplatily na vlny tsunami také letecké dopravní společnosti. Jejich cena na tamních buzách se v pondělí prudce propadla. Například klíčový malajský dopravce klesl o tři procenta, podobně je na tom Thajsko nebo Singapur. Thajská burza jako celek klesla o 1,5 procenta.

Kromě cen akcií v postižených státech klesala v pondělíi i hodnota zajišťoven, které pojišťují jiné pojišťovny, především Munich Re a Swiss Re. Jejich akcie klesly o dvě procenta a obě budou muset zřejmě snižovat odhady svých zisků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám