Hlavní obsah

Na Moravě by mohlo vzniknout až 1000 nových pracovních míst

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban
Ostava

Až tisícovku pracovních míst by do průmyslové zóny Mošnov mohla přinést investice korejské společnosti Hyundai Mobis. Firma patří mezi klíčové dodavatele závodů automobilek Hyundai i Kia po celém světě. Teď hledá místo pro rozšíření stávající výroby, která je v Nošovicích a sousedí se závodem Hyundai Motor Manufactruing Czech (HMMC).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ostravský region se potýká s vysokou nezaměstnaností

Článek

„V tuto chvíli jednáme s investorem o podmínkách jeho vstupu do průmyslové zóny Mošnov. Jedná se o 500 až 1000 nových pracovních míst,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD). Jak daleko jednání o investici jsou, neřekl.

„Bude záležet na tom, dokdy se investor zaváže, dokdy novou továrnu postaví. Zajímá se o více míst v ČR, je to obvyklá praxe investorů, hledají prostě ty nejvýhodnější podmínky a rozhodnou se na poslední chvíli. V případě, kdyby se rozhodl pro nás, tak si myslím, že může začít stavět neprodleně a během jednoho roku či dvou by výroba mohla být v Mošnově spuštěna,“ nastínil primátor.

Investor žádá opravu krajské silnice

Náměstek hejtmana Daniel Havlík (ČSSD) se shodl s Kajnarem v tom, že v Mošnově by mohlo díky investici Hyundai Mobis vzniknout 500 až 1000 pracovních míst. Má však za to, že prvních 500 lidí by mohlo najít v závodě práci až v roce 2017.

„Jednání probíhají, jsem optimistou a věřím tomu, že se domluvíme,“ řekl Havlík s tím, že i když se korejský investor netají tím, že je pro něj mošnovská lokalita zajímavá, zároveň sonduje možnost postavit závod i na jiných místech.

„Jsme myslím schopni vytvořit takové podmínky, že Mošnov bude pro firmu nejvýhodnější,“ ujistil Havlík a dodal, že jednou z podmínek je například oprava krajské silnice mezi Příborem a průmyslovou zónou Mošnov. „Letos ji už asi opravit nestihneme, ale v příštím roce by to mělo být jisté. Budeme o tom mluvit i na krajském zastupitelstvu,“ poznamenal ve středu náměstek hejtmana.

„V současné době pro nás Hyundai Mobis dělá předmontáž čtyř klíčových modulů, kterými jsou přední náprava s motorem a převodovkou, zadní víceprvková náprava, přední blok v kabině a přední konec auta s chladičem a světlomety. Tyto moduly postupují z montážní haly Hyundai Mobis na pásovém přepravníku rovnou do haly finální montáže v závodě HMMC, kde jsou montovány do aut na výrobní lince,“ popsal mluvčí HMMC Petr Vaněk a upozornil, že zvažovaná investice Hyundai Mobis je rozšířením výrobní kapacity stávajícího závodu v Nošovicích.

To, jak daleko jsou jednání o příchodu firmy do mošnovské průmyslové zóny, nechtěl komentovat. „Rozhodnutí o investici, včetně jejího umístění, je zcela v rukou společnosti Hyundai Mobis,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám