Hlavní obsah

Na koleje příští rok vyjedou modernizované vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarský kraj bude první, který se dočká modernizovaných vlaků na krátké tratě. České dráhy je tu do provozu nasadí ve druhé polovině příštího roku. Vlaky vzniknou přestavbou stávajících vlaků typu 810. Obnova jedné soupravy přijde na 20 miliónů korun. Firmu to stále vyjde levněji, než kupovat vlaky nové.

Článek

"Rozhodli jsme se pro variantu modernizace, protože je efektivnější. Nová souprava splňující náročná kritéria na přepravu s kapacitou asi 100 míst by stála kolem 65 miliónů korun. Větší soupravy pro 130 lidí jsou ještě o 20 miliónů korun dražší," řekl ředitel odboru osobní dopravy Jiří Kloutvor.

Dráhy takto chtějí upravit až 150 souprav. Zakázku bude mít na starosti firma Pars nova, která zvítězila ve výběrovém řízení. Příští rok má upravit asi 25 souprav, každý další rok pak asi 40.

Zjednodušeně se dá říci, že technici celou soupravu rozeberou, většinu částí vymění a znovu složí. Soupravu budou opět tvořit dva vozy, jako nyní, budou ale průchozí. "Vždy jeden z vozů bude mít nízký bezbariérový profil pro snadné nastupování," řekl Klotvour.

Společnost Pars nova působí v oblasti modernizací, oprav a výroby kolejových vozidel. České dráhy jsou jedním z jejích hlavních zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám