Hlavní obsah

Na katastrofě v Japonsku se dá i nečekaně vydělat

New York

Tragické zemětřesení a tsunami přinesly nečekané zisky některým investičním fondům, které sázely na to, že Japonsko nezvládne své zadlužení. To se sice zatím nestalo, obavy z dopadu neštěstí na japonskou ekonomiku ale mimo jiné zvýšily náklady na pojištění tamních vládních, ale i firemních dluhopisů. Někteří investoři na tom vydělali, napsal deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: ČTK

Živelná pohroma srovnala japonská města se zemí.

Článek

Cena za pojištění japonských vládních dluhopisů v hodnotě deseti miliónů dolarů (asi 175 miliónů korun) tak například v pondělí vzrostla na 103 000 z pátečních 79 000 dolarů. Ještě více pak skokově vzrostla cena za pojištění dluhopisů společnosti Tokyo Electric Power, jíž patří jaderné elektrárny poškozené zemětřesením.

Zatímco ještě v pátek pojištění jejích dluhopisů v hodnotě deseti miliónů dolarů stálo 40 700 dolarů, v pondělí to již bylo 240 000 dolarů. Menší hedgeový fond Commonwealth Opportunity Capital z Los Angeles díky tomu zaznamenal zisk několika miliónů dolarů. Jeho počáteční investice přitom činila méně než 200 000 dolarů.

Chmurné vyhlídky

Podle šéfa společnosti Millenium Wave Advisors Johna Mauldina nemá ostrovní stát před sebou dobré vyhlídky. "Japonsko má stárnoucí populaci, která méně spoří. V příštích několika letech dokonce míra úspor bude negativní. Budou tak muset výrazně omezit vládní výdaje, zvýšit daně nebo tisknout peníze, anebo přikročit ke kombinaci těchto tří možností," uvedl. Zemětřesení podle něj japonské problémy zesílilo, země ale již před ním byla na cestě do potíží.

Podle předběžných odhadů se mohou celkové náklady na obnovu a rekonstrukci Japonska po zemětřesení vyšplhat až na 180 miliard dolarů (přes 3,1 biliónu korun), což odpovídá zhruba třem procentům ročního výkonu japonské ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám