Hlavní obsah

Na dvojí kvalitu potravin si stěžuje i Rumunsko

Rumunsko vyzvalo Evropskou unii, aby se zabývala „dvojími standardy” uplatňovanými potravinářskými společnostmi při prodeji různých výrobků pod identickým označením ve východní a západní části bloku. Podle agentury Reuters tak ve středu učinil ministr zemědělství Petre Daea.

Foto: Profimedia.cz

Obchod v Rumunsku (ilustrační foto)

Článek

Reuters poznamenal, že tato praxe je v EU legální, pokud jsou jasně vyznačené použité ingredience. Bukurešť se přidala k výhradám, které už v této souvislosti vznesly Česká republika, Slovensko, Maďarsko a také Bulharsko. Ty kritizují některé nadnárodní potravinářské řetězce za to, že uvedené mezery v právních předpisech využívají k prodeji potravin horší kvality, což si v západních zemích nedovolí.

Daea ver středu novinářům v Bukurešti řekl, že podle průzkumu devět z 29 kontrolovaných produktů prodávaných v Belgii, Nizozemsku a Německu se lišilo od stejných produktů prodávaných v Rumunsku. Zjištěny byly například rozdíly v kalorické hodnotě některých druhů konzervovaných ryb, játrové paštiky a výrobků z vepřového masa.

„Budeme požadovat, aby (Evropská komise) urychlila regulační řízení s cílem vytvořit nástroje, jež umožní kdykoli a kdekoli (v EU) posoudit takovéto dvojí standardy,” řekl podle Reuters rumunský ministr.

Fico bude za V4 jednat s Junckerem

O dvojí kvalitě potravin a dalšího zboží bude ve čtvrtek hovořit s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem jménem skupiny V4 slovenský premiér Robert Fico.

Členy visegrádské skupiny jsou kromě Slovenska také Česko, Polsko a Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám