Hlavní obsah

Na demonstraci proti zvýšení DPH u knih vyrazily stovky lidí

– Praha

V centru Prahy byla ve středu vyhlášena další demonstrace proti plánovanému navýšení sazby DPH u knih a tiskovin. Pod heslem Nezdaňujte čtení, nezdaňujte informace se na Staroměstském náměstí sešlo několik stovek protestujících. Cílem demonstrace bylo podle organizátorů apelovat na politiky a zvrátit rozhodnutí vlády, která prosazuje vyšší zdanění knih - do dvou let o více než sedm procent.

Čtenářům ani knihkupcům se nelíbí zvýšení DPH u knihVideo: Novinky

 
Článek

Účast na středeční akci, kterou uspořádal Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN), potvrdili například i zástupci vysokých škol nebo řada významných osobností světa kultury a vědy. V davu se tak mihl například šéf Lidových novin Dalibor Balšínek, překladatelka a spisovatelka Radka Denemarková nebo podnikatel a nyní i spisovatel Tomio Okamura. Přesto se do metropole nakonec vydal jen zlomek lidí, kteří podpořili oficiální výzvu na obranu knih na internetových stránkách Svazu knihkupců a nakladatelů - do středy s ní vyslovilo souhlas téměř 160 000 lidí.

"Výše zdanění u knih je v Evropské unii v průměru šest a půl procenta. Zkoušeli jsme se členy vlády a dalšími představiteli státu jednat po dlouhé čtyři měsíce. Zatím bez většího úspěchu. Pokud se sazba zvýší, riskuje tím vláda zánik asi 2000 pracovních míst," řekl na úvod jeden z řečníků, předseda SČKN Vladimír Pistorius.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Demonstranti na Staroměstském náměstí v Praze protestovali proti zvýšení DPH na knihy.

Vláda před časem schválila zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013. Nyní je přitom základní sazba 20 procent a snížená, například na knihy, deset procent. Kvůli růstu sazby tak mohou zdražit kromě knih například i potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče či vstupné na kulturní akce. Novelu zákona o DPH už v prvním čtení podpořila i Sněmovna.

Zástupci SČKN se k dalším protestům rozhodli po neúspěšném jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) před několika týdny. "Pan ministr naše argumenty vyslechl, považuje je za vážné," připustil Pistorius. Knihkupcům však Kalousek prý také řekl, že i přes jejich závažné námitky je potřeba prosadit domluvené sjednocení sazeb DPH. "S tím se ale nemůžeme smířit," dodal nakladatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám