Hlavní obsah

Na českém trhu mohou být "dusící" bonbóny

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před želé bonbony, které obsahují přídavnou látku konjac. Pravděpodobně po požití těchto špatně rozpustných cukrovinek se v minulých letech zadusilo několik dětí ve Velké Británii, Austrálii a USA.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera zahájil cestu v Karlových Varech.

Článek

Evropská komise proto již v roce 2002 zakázala prodej bonbonů v zemích EU. "Inspekce zjistila, že se na českém trhu mohou nebezpečné želé bonbony vyskytovat," řekla včera mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Želé bonbony s konjacem jsou většinou v prodeji jednotlivě a velmi často jim chybí řádné označení, a to i v českém jazyce. Mohou být nabízeny jako cukrovinky v podobě košíčků označených mini-jelly nebo mini-cups s příchutí různého ovoce

Bonbony se vyrábí i ve velikosti a tvaru, který je podobný samostatně baleným pohárkům se smetanou do kávy.

"Konjac se narozdíl od želatiny v ústech špatně rozpouští a tvar a velikost rosolovitých bonbonů může lehce ucpat krk" vysvětlila Kolejková

Zahušťovadlo v bonbónech

Podle zásady předběžné opatrnosti varovala SZPI před pochutinou už před dvěma lety, ale tehdy na českém trhu bonbony nenašla.

Přídatná látka s označením E 425, známá jako conjac, konjac, konjac gum, yam flour nebo glucomannan se používá zejména v asijských zemích jako zahušťovadlo při výrobě některých druhů potravin.

Zákaz Evropské komise se přitom vztahuje pouze na želé bonbony a to bez ohledu na jejich tvar. "Inspekce zajistila již několik případů cukrovinek v obchodní síti a jejich uvádění do oběhu na místě zakázala," uzavřela Kolejková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám