Hlavní obsah

Mzdy příští rok porostou o 8,6 procenta, odhaduje Hospodářská komora

Novinky, tov

Kvůli nedostatku pracovních sil v Česku letos stoupnou průměrné mzdy nominálně o 7,4 procenta, v roce 2018 o 8,6 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou v pondělí zveřejnila Hospodářská komora (HK). Letos počítá pro českou ekonomiku s růstem HDP o 4,5 procenta, napřesrok počítá se zpomalením růstu na 3,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst nominálních mezd v ČR

Článek

Ekonomické oživení v eurozóně se projeví ve vyšší zahraniční poptávce a bude táhnout naši ekonomiku spolu s robustní a dominantní domácí poptávkou. Hlavní bariéra růstu současnosti – nedostatek kvalifikovaných sil – se projeví ve výrazném nominálním růstu mezd ve výši 7,4 procenta letos, a dokonce 8,6 procenta v roce 2018, uvedla komora.

Průměrná míra nezaměstnanosti se podle odhadů bude letos i příští rok pohybovat těsně nad třemi procenty.

„I vzhledem k vyždímanému trhu práce budou firmy v příštím roce výrazněji než letos investovat, a to především do nových technologií a robotizace,“ řekl šéf HK Vladimír Dlouhý.

Prognóza Hospodářské komory ČR
20162017*2018*
Růst HDP2,54,53,6
Inflace0,72,42,9
Míra nezaměstnanosti4,03,13,1
*odhad

Růst fixních investic o více než pět procent se podle prognózy v následujících letech projeví ve svižnějším růstu produktivity práce a v opětovném pokračování v konvergenci k vyspělým zemím eurozóny.

„Zrychlující se mzdový růst zvětšuje proinflační rizika, která jsou hlavním důvodem pro aktuální zvyšování sazeb ČNB. I v následujícím období bude ČNB zřejmě pokračovat v utahování měnové politiky prostřednictvím zvyšování sazeb,“ dodal hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Právě s experty České spořitelny HK na vytváření prognózy spolupracovala.

Vývoj se podle odhadů komory neobejde bez výrazného zrychlení inflace, která se i přes růst úrokových sazeb bude v roce 2018 pohybovat na horní hranici inflačního pásma ČNB, tedy kolem tří procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám