Hlavní obsah

Myslíte si, že máte levný neomezený tarif? Omyl, bude jeden z nejdražších v EU

Novinky, bož

Ceny neomezených mobilních tarifů jsou v ostatních zemích EU až dvakrát levnější než v Česku, ukázal průzkum dTestu. Podle zprávy Evropské komise o cenách za mobilní služby 2016 jsou ceny těchto služeb v Česku až o 60 procent vyšší než průměr zemí EU. S Řeckem, Maltou, Bulharskem a Maďarskem se Česko řadí mezi vůbec nejdražší země Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Zákazníci ve vyspělých zemích platí buď mnohem nižší částky než v Česku, případně stejné částky za výrazně větší množství služeb.

Článek

dTest porovnal ceny tzv. neomezených tarifů v tuzemsku a v zahraničí. Průzkum se zaměřil na tarify zahraničních operátorů, které se svým obsahem nejvíce blíží české nabídce.

„Výsledky průzkumu české spotřebitele rozhodně nepotěší. Situaci lze v zásadě shrnout tak, že v jiných zemích se za stejné služby platí poloviční částky, nebo za své peníze dostanete nesrovnatelně lepší služby,“ uvedl Lukáš Zelený z právního oddělení dTestu.

„Třeba v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc můžete posílat neomezené množství SMS zpráv v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny,“ zdůraznil.

Stejní operátoři, horší a dražší služby

Největší čeští mobilní operátoři O2, Vodafone a T-Mobile nabízejí v rámci neomezených tarifů volání a SMS do všech sítí v Česku společně s datovým balíčkem ve výši 1,5 GB za jednotnou cenu 749 korun měsíčně.

Průzkum dTestu ukázal, že nižší ceny v zahraničí nejsou jen dílem odlišných operátorů, kteří v Česku nepůsobí. Největší čeští operátoři nabízejí v jiných zemích nejen podstatně levnější tarify, ale poskytují v jejich rámci i mnohem větší objem služeb.

Rakouský operátor nabízí 11x více dat než u nás, neomezené SMS v EU a USA. Za méně než polovinu české ceny.
Lukáš Zelený, dTest

„Operátoři zjevně neměří všude stejným metrem. Přičemž nelze argumentovat oblíbenou frází o rozdílných životních nákladech v rámci EU, neboť paradoxně ceny ve vyspělých evropských zemích jsou buď výrazně nižší než u nás nebo je za srovnatelnou cenu nabízeno výrazně větší množství služeb,“ domnívá se Zelený.

„Například u našich polských sousedů pořídíte u T-Mobile neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB za pohádkovou cenu 305 korun měsíčně. Ostatní čeští operátoři na polském území nepůsobí, což zřejmě není vůbec na škodu, neboť u společnosti Orange pořídíte stejný objem služeb dokonce za cenu 244 korun měsíčně a v prvních 6 měsících nebudete platit vůbec,“ poukázal Zelený.

V Německu za stejně peněz více muziky

V Německu jsou ceny neomezených tarifů podobné jako v Česku. Samozřejmou součástí všech balíčků jsou však i roamingové služby v rámci EU v ceně tarifu.

U Vodafone v Německu stojí neomezený tarif 730 korun měsíčně. Součástí jsou však kromě volání, SMS a 1 GB dat v rámci země i roamingové služby v EU v ceně tarifu do výše 500 minut, 500 SMS a možnost čerpání dat do výše domácího datového balíčku.

Společnost O2 nabízí v Německu za cenu 676 korun neomezený tarif s datovým balíčkem 2 GB, včetně neomezeného roamingového volání a čerpání dat do výše 1 GB v ostatních zemích EU.

V Nizozemsku T-Mobile nabízí neomezený tarif za 582 korun měsíčně. Kromě  volání, SMS a datového balíčku 1 GB je ale jeho součástí i neomezené roamingové volání v zemích EU a USA, včetně datového balíčku 50 MB.

Neomezený tarif od Vodafone tam stojí 703 korun a jeho součástí je opět neomezené roamingové volání v ostatních státech EU.

Británie je ráj pro uživatele mobilních služeb

Výhodné ceny pro uživatele mobilních služeb nabízí i Velká Británie. U Vodafone zde za 471 korun měsíčně pořídíte neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB, včetně neomezeného volání, SMS a 2 GB dat v rámci EU.

Za stejnou cenu lze pořídit i neomezený tarif od společnosti Three, který sice nabízí jen poloviční porci dat, ale lze ho bez dalších poplatků využít v dalších 42 zemích světa.

Také O2 v Británii nabízí mnohem výhodnější neomezený tarif než u nás. Za 565 korun měsíčně získáte neomezené volání, SMS a porci dat ve výši 4 GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám