Hlavní obsah

Modernizace železnice od polských hranic do Břeclavi je u konce

OLOMOUC

České dráhy v pondělí dokončily modernizaci 2. železničního koridoru. Vede z Petrovic u Karviné do Břeclavi. Zmodernizovaná trať má přinést větší komfort při cestování a hlavně zkrácení doby jízdy. Vlaky budou moci po trati jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu.

Foto: Jana Slováková

Martin Kupec, absolvent hodonínské průmyslovky studuje Univerzitu obrany

Článek

Modernizaci 160 let staré stavby ukončila Správa železniční dopravní cesty. Informoval o tom ministr dopravy Milan Šimonovský.

"Tento železniční koridor se stane páteří budoucího multimodálního koridoru, který vede ze skandinávských zemí přes Moravskou bránu na jih do Itálie a na Balkán," řekl Šimonovský.

Podle generálního ředitele Českých drah Petra Kousala se jízda z Břeclavi do Petrovic u Karviné zkrátí o 45 minut, protože vlaky mohou po trati jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. České dráhy si od koridoru slibují i to, že přiláká více zájemců o nákladní přepravu.

Rekonstrukce stála 25 miliard korun

Modernizace tratě v délce 293 kilometrů byla zahájena před sedmi lety a ukončena koncem června stavbou v úseku Hranice na Moravě-Studénka. Stát za ni zaplatil 25 miliard korun. Část peněz šla ze státního rozpočtu, zbytek ze státem garantovaných úvěrů.

Do roku 2006 by měl být dokončen spojovací úsek mezi prvním a druhým železničním koridorem v úseku Přerov - Česká Třebová, a to i díky financím z Evropské unie. V plánu je rovněž vybudování třetího a čtvrtého železničního koridoru, které by měly vzniknout nejpozději do roku 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám