Hlavní obsah

Mobilní telefon nejvíce ruší na kultuře, v MHD nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní telefony Čechy nejvíce ruší v divadle či kině, na pracovní schůzce a ve škole. Naopak nejméně vadí zvonění či volání v hromadné dopravě či v obchodě. Zatímco v divadle či kině volání z mobilu netoleruje 97 procent lidí, ve veřejné dopravě vadí jen čtyřem procentům cestujících. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury IBRS pro mobilního operátora T-Mobile.

Článek

T-Mobile spustil osvětovou kampaň JaXmobilem, která má ukázat základní pravidla mobilní etikety. Projekt, jehož hlavním bodem je internetový portál www.jaxmobilem.cz, na kterém spolupracoval populární kreslíř Štěpán Mareš, má zábavnou formou ukázat, jak se s mobilním telefonem správně chovat. Návštěvníci se tak mohou prostřednictvím kreslené rodiny iXových seznámit s mobilním desaterem či si otestovat svou úroveň chování s telefonem mezi lidmi.

Podle průzkumu v současnosti stále každý pátý Čech telefonuje v autě s mobilem v ruce, a dopouští se tak dopravního přestupku. Ztlumit nebo vypnout telefon na kulturní akci se ale rozhodne 99 procent lidí. Ve škole mobil vypíná deset procent žáků a 85 procent jej alespoň ztlumí.

Lidé obecně více tolerují nevhodné chování s mobilním telefonem u kamarádů, kde prohřešek omluví téměř čtyři pětiny. Naopak u vlastních dětí jsou to jen tři pětiny a u cizích dětí polovina respondentů. Nejtolerantnější jsou mladí od 14 do 24 let a pak skupina mezi 35 a 44 lety. Téměř pětina neomluví nevhodné chování s mobilem vůbec u nikoho.

Děti mají mobil zapnutý pořád

Jak se chovat s mobilním telefonem, je poučeno 97 procent dětí, 44 procent má přitom přímo stanovená pravidla. Přes 90 procent dětí tvrdí, že pravidla dodržuje. Přibližně sedm procent dětí musí mít telefon stále zapnutý a 98 procent musí pravidelně hlásit rodičům, že jsou v pořádku. Ve školách má pravidla mobilní etikety stanovena 43 procent dětí.

Při pracovním jednání vadí zvonění telefonu 87 procentům lidí. Tři čtvrtiny respondentů nezdvořilé chování s mobilem omluví u nadřízeného či kolegů a 61 procent u podřízených. Celkem 74 procent lidí přijímá pracovní hovory ve volném čase a 77 procent volá z pracovních důvodů lidem, kteří mají volno.

Anketa

Kde vás nejvíce ruší mobilní telefon?
v divadle, v kině
66,1 %
na pracovní schůzce
4,4 %
ve škole
3,9 %
na schůzce
2,7 %
v nemocnici
3,9 %
na úřadě, v bance, na poště
3 %
v MHD
13,5 %
v obchodě
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3992 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám