Hlavní obsah

MMF uvolnil Ukrajině další miliardu dolarů

– Kyjev

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil uvolnění finanční pomoci Ukrajině ve výši jedné miliardy dolarů (25,4 miliardy Kč). Na svém facebookovém profilu to v pondělí uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko. MMF zprávu potvrdil.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

MMF Ukrajině přislíbil pomoc 17,5 miliardy dolarů. Země by letos měla obdržet celkem čtyři splátky. Podmínkou půjčky je zavádění hospodářských reforem a boj proti korupci.

„Výkonná rada MMF dnes rozhodla, že Ukrajině přidělí miliardu dolarů,” napsal v pondělí Porošenko. Ukrajinský prezident v rozhodnutí vidí potvrzení, že Ukrajina reformy skutečně zavádí.

V tomto smyslu se vyjádřil i první náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton. Podle něj země ukazuje známky ekonomického zlepšení a zpomalení inflace. K dosažení rychlejšího a trvalejšího růstu Lipton doporučil zvýšení příjmů, strukturální reformy, které by zlepšily podnikatelské prostředí, a podporu zahraničním investicím.

Platba byla opožděna, protože fond vyhodnocoval, jaký dopad na ekonomiku bude mít nedávné rozhodnutí Kyjeva zablokovat nákladní dopravu na východ země. Ten ovládají separatisté. [celá zpráva]

Čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 17,5 miliardy USD schválil fond v březnu 2015. Včetně pondělní splátky z něj Ukrajina dosud obdržela 8,38 miliardy USD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám