Hlavní obsah

MMF snížil odhad růstu české ekonomiky na 2,5 procenta

Česká ekonomika v letošním roce stoupne o 2,5 procenta. Vyplývá to z pravidelné zprávy mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v ČR, o níž zástupci fondu informovali v úterý. Ještě na počátku dubna MMF ve svém pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook uvedl, že letos očekává růst české ekonomiky o 2,9 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Loni hrubý domácí produkt (HDP) Česka stoupl o 2,9 procenta.

„Ekonomice se daří. Mzdy jsou vyšší, Nezaměstnanost dosáhla rekordních minim, je nejnižší v EU. Nicméně je ovšem třeba učinit více, aby silný růst ekonomiky zůstal zachován,” uvedl šéf mise v ČR Alasdair Scott.

K udržení dvouapůlprocentního růstu ve střednědobém období je podle MMF třeba udržet vysokou zaměstnanost a růst produktivity v souvislosti s tím, jak bude stárnout populace.

Pro zvýšení životní úrovně je podle MMF nezbytná jasná a koordinovaná hospodářská politika, která podpoří inovace. Plány vlády, například ohledně vědy a výzkumu nebo výstavby infrastruktury, podle zprávy podpoří růst ekonomiky pouze v případě, že se doopravdy uskuteční.

Tisková konference v úterý ukončila pravidelnou každoroční misi MMF. Koná se každý rok na základě stanov MMF a uskutečňuje se v každém z členských států.

Reklama

Výběr článků

Načítám