Hlavní obsah

MMF si postavil hlavu, nechce uvolnit část pomoci Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mezinárodní měnový fond (MMF) nechce uvolnit další část finanční pomoci pro Řecko, dokud se Evropská unie neshodne na novém záchranném programu. Píše o tom úterní vydání deníku Financial Times.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řekové přitom musí dostat celkem 12 miliard eur, což je pátá část z loni slíbené pomoci v celkové výši 110 miliard eur, do 15. července, jinak se ocitnou bez finančních prostředků a zbankrotují.

Postoj MMF představuje pro Evropskou unii vážnou komplikaci. Ministři financí eurozóny se totiž v neděli v Lucemburku dohodli, že až Řecko schválí úsporná opatření, část pomoci uvolní a teprve poté se budou zabývat novým záchranným programem, který by podle odhadů měl opět překročit 100 miliard eur.

Příliš vágní jednání

Pokud by MMF svoji část pomoci do 15. července neuvolnil, EU by musela najít dalších 3,3 miliardy eur.

MMF naznačil, že výsledek současných jednání v EU a zejména eurozóně považuje za příliš vágní a žádá pevnější závazky. Stejně tak podmiňuje uvolnění peněz schválením dalších úsporných opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám