Hlavní obsah

Mlynář: Domácnosti by mohly počítač odečíst z daní

PRAHA

Domácnosti s dětmi by si mohly odečíst z daňového základu až 24 000 korun za nákup počítače. Vyplývá to z pracovního návrhu ministra informatiky Vladimíra Mlynáře pro jednání koaličních stran, který získala ČTK. Další úlevy navrhuje i za připojení k internetu. Systém, který funguje například ve Finsku nebo Švédsku, se Mlynář snaží prosadit již několik let.

Foto: Vratislav Konečný

Bývalá pískovna, u jezírka se točily pohádky - např. Třetí princ, můžete si půjčit loďku na projíždku

Článek

Ministrův návrh předpokládá, že si některý z členů domácnosti bude moci odečítat z daňového základu až 1000 korun měsíčně po dobu dvou let. Další odpočet by mohl uplatnit za daň z přidané hodnoty, kterou měsíčně zaplatí za připojení k internetu. Maximálně by však uživatel mohl ročně požadovat odpočet 2400 korun.

Možnost podpory počítačové vybavenosti svých pracovníků by měli mít i zaměstnavatelé. Ti by mohli pořídit počítače ve velkém a následně je svým zaměstnancům prodat za stejnou cenu, případně i formou splátkového prodeje. Pořizovací náklady by si potom firma mohla započítat do svých výdajů.

Počítač ve třetině domácností

Podpora pořízení počítače a připojení k internetu je součástí chystaných opatření ministerstva informatiky na podporu rozvoje informační společnosti v ČR. Tento krok souvisí i s přeřazením telekomunikačních služeb, internetu a softwaru ze snížené pětiprocentní sazby do základní sazby DPH. Ta je nyní 22 procent a v květnu by měla klesnout na 19 procent.

PC má podle údajů z konce loňského roku 34 procent domácností. Celkem 36 procent domácností považuje cenu počítače za příliš vysokou a pětina uvádí jako příliš drahé připojení na internet. K internetu se každý měsíc připojuje kolem 26 procent Čechů a je jím vybavena necelá pětina bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám