Hlavní obsah

Mládek zadal studii, zda se vyplatí těžba uhlí za limity

Rozhodnutí o prolomení limitů těžby bude mimo jiné záviset i na tom, zda se ukáže, jestli se těžba za limity vyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu si proto v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii. Po středeční návštěvě Horního Jiřetína na Mostecku to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na demonstraci proti prolomení těžebních limitů přišly do Horního Jiřetína tři stovky lidí.

Článek

„Chceme si udělat nezávislý názor na to, zda těžba bude v případě prolomení limitů rentabilní,” uvedl ministr, který zopakoval, že je pro variantu, která by znamenala i částečné bourání Horního Jiřetína.

„Předložil jsem panu ministrovi přímé důkazy toho, že podle našeho názoru nemůže být těžba rentabilní,” řekl novinářům jiřetínský starosta Vladimír Buřt (SZ). Opak tvrdí těžaři, s nimiž se ministr také sejde.

Mládek už jednal se starostou Hory Sv. Kateřiny Lukášem Pakostou. Právě jeho nedávné vyjádření o tom, že v případě prolomení limitů bude samospráva zvažovat připojení k Německu, Mládka prý vyprovokovalo k cestě do obcí nad Litvínovem.

Těžba by zasáhla i Litvínov

„Vyjasnili jsme si, že to byl jen způsob, jak upozornit na problémy v obcích, které by v případě prolomení limitů přišly o nejrychlejší silniční spojení s Mostem,” uvedl Mládek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

V Horním Jiřetíně si ministr prohlédl podrobné mapy oblasti. „Co je pro mě trochu nové, je velikost toho území, které, byť nepřímo, bude eventuálně zasaženo tím rozhodnutím. On to zdaleka není jen Horní Jiřetín, ale také město Litvínov,” řekl ministr.

Litvínov ve středu ministr nenavštívil, což rozhněvalo starostku Kamilu Bláhovou (ANO). Mládek připomněl, že byl v Litvínově před rokem. „Já samozřejmě někdy v budoucnu do Litvínova zajedu,” uvedl.

Vláda by měla o prolomení, či neprolomení limitů rozhodnout do konce června. Původně ministři plánovali, že o energetické koncepci, a tedy i limitech rozhodnou do března. Vláda si ale vzala čas na další analýzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám