Hlavní obsah

Mittal nesplnil hrozby, železo Vítkovicím stále dodává

OSTRAVA

Firma Vysoké pece Ostrava (VPO), která patří světové skupině Mittal Steel, stále dodává surové železo Vítkovicím Steel i přesto, že hrozila, že začátkem května dodávky zastaví. VPO už dostaly od Vítkovic odpověď na návrh své smlouvy. Dokud ji neprostudují, budou dodávky pokračovat.

Článek

Společnosti nemají uzavřenou smlouvu o cenách a na znění kontraktu se stále nemohou dohodnout.

Mluvčí Vítkovice Steel Lenka Hatlapatková už dala najevo, že návrh VPO je pro Vítkovice neakceptovatelný. V takovém případě by stále byla aktuální hrozba, že VPO přeruší dodávky surového železa. To by znamenalo zastavení výroby v ocelárnách, protože VPO jsou monopolním dodavatelem suroviny.

Vítkovice přistoupily na cenu

Spor mezi VPO a Vítkovicemi Steel, respektive jejím vlastníkem, státní firmou Osinek, trvá už dva roky. Firmy se soudí o ceny surového železa. Osinek požaduje po VPO vrácení 2,2 miliardy korun, které údajně zaplatila za dodávky navíc. Vítkovice Steel zažalovaly i antimonopolní úřad za  rozhodnutí, že ceny, za které VPO železo prodávají, jsou tržní.

Vítkovice jsou ochotné přijmout nyní ceny, za něž VPO železo nabízí, nemůže ale přistoupit na podmínku, že se urovnají soudní spory tak, jak si představuje VPO. 

„Akceptujeme ceny navržené VPO, umíme se domluvit na dalších důležitých detailech smlouvy, neumíme však řešit historii, respektive podmínku VPO týkající se pohledávek společnosti Osinek,“ řekl generální ředitel Vítkovic Vladimír Bail s tím, že tuto záležitost musí řešit soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám