Hlavní obsah

Mistrovství světa v hokeji zlepšilo tržby hoteliérů o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tržby ze služeb se ve druhém čtvrtletí zvýšily meziročně o 4,8 procenta. Především v dubnu a květnu rostly tržby hoteliérů. Kromě zdražování v souvislosti se zvýšením DPH se na tom podepsalo i mistrovství světa v hokeji, které v té době probíhalo v Praze a Ostravě.

Foto: archiv botanické zahrady v Troji

Svatováclavská koruna z révových výhonů v italské Cevii

Článek

Mistrovství přilákalo do Česka množství turistů, které v té době není tak obvyklé. Tržby z ubytovacích služeb v těchto měsících vzrostly v porovnání s jarem 2003 o pětinu.

I přesto, že by se dalo očekávat, že v návaznosti na to vzrostou i tržby v restauracích, nebylo tomu tak. Meziročně klesly o 0,3 procenta. Na zvyšování DPH tak restaurace doplatily víc než hotely.

V pohostinských a stravovacích zařízeních naopak tržby meziročně klesly o 0,3 procenta. "Pro stravovací služby byla nepříznivá květnová změna zákona o DPH," oznámil Český statistický úřad (ČSÚ), který ve středu výsledky zveřejnil. 

Lidé využili letních slev

V červnu meziročně vzrostly tržby maloobchodníků o 3,7 procenta. Lidé využili začínajících letních slev, které letos byly výrazné už v červnu. 

"Výrazně vzrostly tržby za prodej textilu a obuvi, o 18 procenta a také ve specializovaných prodejnách potravin o 8,6 procent," uvedl ČSÚ. Za potřeby a zařízení pro domácnost lidé utratili o 6,6 procenta více než loni. Tržby tak kopírují druhy zboží, na které se slevy vztahují nejčastěji.

"Silný růst tržeb ve službách naznačuje, že spotřebitelská poptávka je v České republice stále silná, a to i přes zvyšování nepřímých daní a postupnému zpomalení růstu reálných mezd. Vzhledem k vývoji tržeb ve službách, očekáváme růst spotřeby domácností," řekl analytik České spořitelny Miroslav Plojhar. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám