Hlavní obsah

Místo šesti miliard dostal Telecom od ČTÚ jen 290 miliónů

PRAHA

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pondělí rozhodl, že dá Českému Telecomu jako náhradu za zajišťování základních služeb 290 miliónů korun. Operátor přitom požadoval šest miliard korun. Mezi tzv. univerzální služby patří například provoz veřejných telefonních automatů nebo provoz linek tísňového volání.

Foto: Marek Velebný

ukázky řemesel

Článek

"Český Telecom chtěl úhradu i za služby, které vyhláška neuznává jako ztrátové. Například pronájem telefonních linek za měsíční paušál, či provoz veřejných telefonních automatů," zdůvodňuje předseda ČTÚ David Stádník, proč bude suma tak nízká.

Telecom tak dostane náhrady pouze za provoz tísňových linek či telekomunikačních služeb pro tělesně postižené nebo odbojáře.

Telecom se o náhrady soudí

"Dlouhodobě se nemůžeme s ČTÚ shodnout v otázkách úhrady ztráty z přístupové sítě. To je i důvod, proč jsme se v několika případech obrátili na soud," řekl mluvčí firmy Vladan Crha s tím, že nesprávné rozhodnutí regulátora má dlouhodobě nepříznivé důsledky pro zákazníky i celý trh.

Telecom koncem minulého roku zažaloval úřad kvůli neuhrazené ztrátě 4,5 miliardy korun za rok 2002 a následně vyzval stát, aby mu uhradil třímiliardovou ztrátu z roku 2001.

Telecom platí ztráty sám sobě

Náhrady, které Telecom dostane se platí ze zvláštního fondu, do nějž přispívají všichni operátoři na trhu. Největší částkou do fondu přispěje sám Český Telecom a jeho dceřiná firma Eurotel. Telecom sám sobě zaplatí 94,4 miliónu korun a Eurotel přispěje 81,6 miliónu. T-Mobile má do fondu odvést 69,2 miliónu a Český Mobil 35,5 miliónu korun.

Podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře vyřeší problémy univerzální služby až nový zákon o elektronických komunikacích, který je připraven pro projednání ve vládě.

"Univerzální služba jako nárok na telefon, abych to řekl lidsky, zůstane zachována, protože je to i praxe Evropské unie. Ke změnám ale dojde ve způsobu financování této služby. Budou ji nadále hradit velcí operátoři podle podílu, jaký mají na trhu. Plnění univerzální služby však už nebude svěřeno jen jednomu operátorovi, ale bude obstaráváno na základě nejvýhodnější ekonomické nabídky, tedy prostřednictvím soutěže," řekl Právu Mlynář.

Anketa

Mají podle vás veřejné telefonní automaty smysl?
Ano, ne všichni mají mobilní telefon
30,6 %
Ano, i když jsou málo používané
35,4 %
Ne, už je nikdo nepoužívá
34 %
Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám