Hlavní obsah

Místní poplatky budou platit i pronajímatelé přes Airbnb, schválila vláda

Novinky, bož

Vláda ve středu schválila návrh novely zákona o místních poplatcích, která reaguje na rozvoj digitální ekonomiky v oblasti krátkodobého ubytování. Novela má nahradit stávající poplatky z ubytovací kapacity a za lázeňský nebo rekreační pobyt jediným poplatkem z pobytu. Tomu má podléhat krátkodobý pobyt bez ohledu na to, kde a za jakým účelem je poskytován.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Je to další z mozaiky opatření ministerstva financí reagujících na fenomén sdílené ekonomiky a s ním související změny zažitých obchodních modelů,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová s tím, že pronajímatelé přes Airbnb měli oproti hotelům a penzionům výhodu, že jejich ceny nebyly dražší o místní poplatky.

Novelu vítají hoteliéři, pro něž jsou služby typu Airbnb konkurencí. „Jsme přesvědčeni, že povinnost odvádět řádně daně za realizované tržby je minimálním a zcela legitimním požadavkem,“ nechal se slyšet prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Sloučením stávajících poplatků se podle vlády nastaví stejné podmínky i pro samotné obce. „V současné době může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, zatímco oba poplatky mají zavedeny jen ty, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem,” doplnila vláda v tiskové zprávě s tím, že nový poplatek z pobytu bude moci vybírat jakákoliv obec.

Maximální sazba poplatku bude po nabytí účinnosti novely, pokud ji schválí obě komory parlamentu a podepíše prezident, od prvního ledna 2020 na den 21 korun. O rok později bude maximální výše poplatku 50 korun na den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám