Hlavní obsah

Ministři začnou jednat o odchodu Boeingu z Aera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chce, aby americká firma Boeing odešla z Aera Vodochody. Během nočního zasedání kabinetu to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Vláda bezprostředně zahájí jednání s Boeingem o způsobu odchodu a o budoucnosti Aera, dodal.

Foto: Jiří Kubík

Hasiči z Trhových Dušník předvádějí požární útok s téměř 70 let starou stříkačkou.

Článek

Termín, do kdy bude celá věc vyřešena, není stanoven. Sobotka dále uvedl, že do pololetí budou ukončeny státní záruky, které vláda firmě poskytla. Ve stejném termínu chce kabinet zahájit jejich splácení. Vláda musí uhradit záruky v celkovém objemu 9,3 miliardy korun.

Podle dřívějších vyjádření ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana bude řešení vztahu státu s Boeingem komplikované. Existující smlouva je jednostranně nevypověditelná, a bude tak záležet na vzájemné dohodě. Při řešení situace v Aeru by se stát podle Urbana měl dohodnout s Boeingem na restrukturalizaci, kterou ministr vidí ve vstupu dalšího strategického partnera, a to z oboru letectví, ať už vojenského nebo civilního.

Největším akcionářem Aera s více něž 2000 zaměstnanci je stát, zhruba třetinu ovládá Boeing. Manažersky však Američané kontrolují zbrojovku od roku 1998, kdy slíbili Aeru pomoc při proniknutí na zahraniční trhy a při zvyšování objemu zakázek. Vláda poté firmě poskytla garanci na investiční úvěr a emisi dluhopisů.

Boeing manažersky kontroluje Aero od roku 1998, kdy vstoupil do firmy a měl ji pomoci na zahraniční trhy a zvýšit objem zakázek. Vláda poté firmě poskytla garanci na investiční úvěr za 300 miliónů dolarů a emisi dluhopisů za 200 miliónů dolarů, loni v létě vláda Aeru prodloužila záruku na úvěr do roku 2008. Zbrojovka však má kvůli nedostatku zakázek potíže se splácením úvěru, a tak americký podnik požaduje od státu pomoc. Pokud by stát firmě nepomohl se splácením dluhu, uvažoval Boeing podle tisku o propuštění zhruba poloviny zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám