Hlavní obsah

Ministři EU odklepli pro Řecko další finanční injekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada guvernérů Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy ministři financí eurozóny, připravila ve čtvrtek cestu k uvolnění částky ve výši 7,5 miliardy eur pro Řecko. Po jednání rady to sdělil nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Definitivní souhlas by měl padnout v pátek ráno, a Atény by tak měly mít peníze k dispozici příští týden.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem

Článek

"Jsem šťastný, že jsme mohli rozhodnout o poskytnutí 7,5 miliardy eur pro Řecko. Myslím, že to vdechne kyslík do řecké ekonomiky. To si přejeme a to také očekáváme," prohlásil eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Cílem je podle něj vytvořit podmínky k větší konkurenceschopnosti řecké ekonomiky tak, aby reformovaná země mohla opět být silným členem eurozóny.

Atény potřebovaly nové úvěry velmi brzy, už v červenci musí země splatit část dluhů vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Evropské centrální bance.

Ministři také souhlasili s doplněným memorandem o porozumění, které je dohodou o podobě řeckých reforem a také dodatečných opatřeních, domluvených pro případ horšího výkonu ekonomiky země. Nový dokument nahrazuje původní text z loňského srpna, tedy z doby, kdy třetí záchranný program vznikal, uvedl Dijsselbloem. Celý několikaletý program má hodnotu 86 miliard eur (přes 2,3 biliónu Kč).

O tom, že Řecko bude moci dostat nové úvěry v celkové sumě 10,3 miliardy eur (278 miliard Kč) se dohodli ministři financí eurozóny po dlouhém jednání už na konci května. Shodli se tehdy také na principech zmírnění řecké dluhové zátěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám