Hlavní obsah

Hovězí maso z Polska nakažené salmonelou se dostalo do Brna i Olomouce

Novinky, bož
Aktualizováno

Veterináři našli na českém trhu 700 kilogramů hovězího masa z Polska nakaženého salmonelou. Řekl to ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman. Doplnil, že Česko začne testovat veškeré polské hovězí maso na zdravotní nezávadnost předtím, než bude uvedeno na český trh.

Záznam: Briefing ministra zemědělství Tomana k polskému hovězímu masuVideo: ČTK

 
Článek

„U hovězího masa, jež bylo doručeno do skladu v Dolních Jirčanech ve Středočeském kraji 13. února, dnes testy prokázaly přítomnost bakterie salmonella enteritidis,” řekl ve středu Toman.

Podle veterinářů směřovalo maso do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. SVS zjišťuje, zda se už maso dostalo do prodeje.

Zatím uvedli, že z velkoskladu Bikos v Olomouci se už dál maso nedostalo, veterináři ho tam našli a bude zlikvidováno v kafilerii.

Foto: Novinky s použitím Mapy.cz

Místa, kam bylo podle veterinářů distribuováno hovězí maso nakažené salmonelou.

Maso podle Deníku N dovezla společnost Animalco ze skupiny Agrofert. Že jí maso patří, potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení dovozu masa z Polska.

Maso bylo zabalené v šestikilových baleních a bylo doručeno do skladů firmy Frost Logistic v Dolních Jirčanech ve Středočeském kraji.

Masa podle ministra bylo 700 kilogramů. Bakterie může mimo jiné způsobit akutní průjmová onemocnění. Maso se dostalo k několika odběratelům, u nichž SVS prošetřuje, zda bylo konzumováno.

SVS varovala Evropskou komisi (EK) a polské dozorové orgány. Policie podle Tomana bude provádět kontroly na území celého státu.

Televizní reportáž z jatek

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena.

Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám