Hlavní obsah

Ptačí chřipka potvrzena, musí se vybít 100 tisíc kusů drůbeže

Aktualizováno

Testy potvrdily výskyt ptačí chřipky v chovu na Pardubicku. Na mimořádném brífinku to v pondělí potvrdili ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Záznam: Briefing ministerstva zemědělství k výskytu ptačí chřipky v komerčním chovu na Pardubicku Video: ČTK

 
Článek

Jde již o druhé ohnisko ptačí chřipky, která se v Česku letos znovu objevila po třech letech.

„Bohužel informace nejsou příznivé. Vyšetření dnes ráno potvrdilo, že jde o vysoce patogenní typ ptačí chřipky, který je smrtelný pro drůbež. Přenos na člověka nebyl zaznamenán,” uvedl v pondělí Toman.

Vybíjí sto tisíc kusů drůbeže

V tříkilometrovém ochranném pásmu se podle něj nachází více než sto tisíc kusů drůbeže, kterou bude třeba vybít. Do řešení na místě zapojí policii a hasiče. Jednají i o zapojení armády. Chovatelé budou mít nárok na odškodnění podle ceny obvyklé na trhu.

Jedná se o chov drůbeže společnosti Moras z Moravan na Pardubicku. Hynout začali krocani v halách ve Slepoticích, kde má firma také zázemí. Chovatel oznámil úhyn drůbeže vyšší než tři procenta, vzorky odebrali veterináři v neděli.

V Česku je druhé ohnisko ptačí chřipky, objevila se na Pardubicku

Domácí

Předseda představenstva Moras Zdeněk Barták krátce před tiskovým brífinkem potvrdil, že vybíjení drůbeže kvůli ptačí chřipce začne v úterý.

Ptačí chřipka v Česku decimovala chovy v letech 2007 a 2017. Mezi lety 2016 a 2017 i kvůli tomu zdražila v tuzemských obchodech vejce zhruba o 25 procent.

První výskyt ptačí chřipky od roku 2017 byl zaznamenán letos ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v malém chovu, kde bylo 17 kusů drůbeže.

SPECIÁL: Ptačí chřipka

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám