Hlavní obsah

Ministerstvo zemědělství vypsalo IT tendr za 80 miliónů, předchozí šetří policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zemědělství (MZe) vypsalo v závěru loňského roku veřejnou zakázku z oblasti informačních technologií za téměř 80 miliónů korun bez DPH. Řada IT zakázek MZe v minulých letech byla kontroverzních, část z nich již téměř dva roky vyšetřuje policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Předmětem zakázky je návrh a zavedení nového centrálního komunikačního a procesního systému. Nabídky mohou zájemci předkládat do 16. února, vyplývá z informací zveřejněných v rejstříku veřejných zakázek.

Ministerstvo nyní využívá několik informačních systémů, především zemědělských registrů. "Stávající řešení je již technologicky zastaralé a výkonově nedostačující," řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Připravovaný systém AgriBus má podle něj zastávat roli centrálního komunikačního systému, v níž nahradí nynější zastaralý systém. Zároveň bude plnit úlohu procesního systému, která má umožnit rychlou a jednotnou tvorbu nových aplikací podporujících chod agend úřadu. Kromě návrhu a zavedení systému je součástí zakázky tříletá uživatelská podpora.

Hlavním kritériem pro výběr vítěze je cena, připadá na ni 60 procent bodů, druhým hlediskem je návrh technického řešení, na který připadá zbývajících 40 procent. Každý případný uchazeč o zakázku bude muset složit jistinu ve výši miliónu korun.

Zakázky zkoumá protikorupční policie

Protikorupční policie začala v roce 2013 zkoumat okolnosti, za kterých MZe nakupovalo informační technologie. Podle trestního oznámení, které v lednu 2013 podal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), chyboval resort v letech 2005 až 2011 při tendrech na nákup a provoz IT za více než miliardu korun.

Podle středečního vyjádření mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje se trestní oznámení úřadu prověřuje. Věc dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Obviněn stále nikdo nebyl.

Úřad zkontroloval majetek a výdaje MZe za celkem 2,3 miliardy korun. Zákon o veřejných zakázkách ministerstvo podle NKÚ porušilo už při startu projektu "integrace sítě MZe" v roce 2005. Ministerstvo tehdy udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. Navíc kupovalo od předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže. Otevřenou soutěž nevypsal úřad ani po dalších pěti letech, místo toho uzavřel smlouvu za více než 200 miliónů se stávajícím dodavatelem.

U další zakázky sice MZe vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, MZe jeho rozhodnutí nerespektovalo a s vybraným uchazečem podepsalo smlouvu za zhruba 143 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám