Hlavní obsah

Ministerstvo zemědělství utratilo půl miliardy, a nevědělo za co

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V hledáčku Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se objevilo ministerstvo zemědělství (MZe), které mělo chybovat při nákupu informačních technologií ve veřejných zakázkách za více než miliardu korun. Kontrola se zaměřila na to, jak MZe hospodařilo s veřejnými prostředky při nákupu, provozu a údržbě informačních technologií v letech 2005 až 2011. NKÚ nyní přezkoumává trestněprávní odpovědnost MZe a připravuje trestní oznámení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NKÚ zkontroloval majetek a výdaje za celkem 2,3 miliardy korun. „Kontroloři konstatovali, že resort porušil hned několik zákonů, a za velmi závažné považují jeho chyby ve veřejných zakázkách za téměř miliardu korun,“ uvedl NKÚ.

Zákon o veřejných zakázkách ministerstvo porušilo už při startu projektu „integrace sítě MZe“ v roce 2005. „Zjednodušeně řečeno, ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. A k tomu nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže,“ uvedl Jan Vedral z NKÚ.

U další zakázky sice MZe vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, MZe jeho rozhodnutí nerespektovalo a s vybraným uchazečem podepsal smlouvu za 142,6 miliónu korun.

V roce 2008 MZe například podepsalo smlouvu na poradenské služby za 46,3 miliónu korun, aniž by jakkoli odůvodnilo, proč je potřebuje. MZe nebylo schopné doložit, jak výstupy a doporučení vzešlé z těchto služeb využilo. V roce 2009 pak ministerstvo pořídilo softwarovou aplikaci za 4,1 miliónu korun, a nikdy ji nepoužilo.

MZe považuje zjištění v kontrolním nálezu NKÚ za období 2005–2011 za vážná a bude se jimi podrobně zabývat. „Zadal jsem právníkům, aby veškerá rozpočtová pochybení z období působení mých předchůdců podrobně analyzovali a připravili stanovisko, které předložím vládě. Budu trvat na takové změně metodik a postupů v oblasti ICT, aby se kritizované pochybení a prohřešky z předchozích období již nemohly opakovat,“ sdělil ke zjištěním NKÚ ministr Petr Bendl (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám