Hlavní obsah

Ministerstvo vyhlásilo soutěž na dodavatele elektronického mýtného

– PRAHA

Ministr dopravy Milan Šimonovský ve čtvrtek vyhlásil výběrové řízení na generálního dodavatele systému elektronického mýtného, s jehož zavedením pro nákladní vozidla se v České republice počítá od 1. ledna 2007. Vláda ve středu schválila podmínky soutěže.

Článek

Zatím ale nerozhodla o tom, jakaké kategorie vozidel budou mýtné platit. Na dotaz Práva, zda to neodsune start mýtného, odpověděl Šimonovský: "Problém nevznikne, vždyť na to máme ještě rok času." Stačí, když vláda rozhodne až příští rok, stejně tak jako o výši sazby za kilometr. Ta se bude pohybovat mezi čtyřmi a sedmi korunami.

Zájemci si mohou zadávací dokumentaci vyzvednout do 15. července. Do soutěže se může přihlásit jakákoliv technologie, prakticky v úvahu však připadají pouze dvě, satelitní a mikrovlnná.

Vláda původně předpokládala, že platit mýtné budou nákladní auta o hmotnosti nad 7,5 tuny. Ministerstva dopravy a financí však dospěla k závěru, že lepší by bylo vybírat mýtné od všech vozidel nad 3,5 tuny, aby výnos státu byl co nejvyšší. Ve hře ale zůstává i možnost mýtného jen pro těžké kamióny nad 12 tun, což prosazuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

V první etapě má být výkonově zpoplatněno 970 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Ve druhé etapě k tomu přibude i řada silnic první třídy, takže mýtné nakonec v Česku bude na 2070 kilometrech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám