Hlavní obsah

Ministerstvo financí i ČNB se arbitráže kvůli UB nebojí

PRAHA

Stát si stále nepřipouští, že by byl jakýmkoli způsobem odpovědný za pád Union banky. Státní instituce se proto nebojí, že by Česká republika mohla prohrát arbitráž, ve které se Invesmart chce dožadovat deseti miliard korun.

Foto: Robert Rohál

herec Tomáš Valík

Článek

 "Jsem přesvědčen, že jde o bublinu, která splaskne. Nevím, co by chtěl Invesmart žalovat," uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota.

Případná arbitráž je tak podle něj absurdní. Podobně reaguje i Česká národní banka. "Nedovedeme si představit relevantní argumenty, se kterými by Invesmart mohl u arbitrážního řízení uspět," reagoval Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB.

Ke stejnému názoru dospěla i parlamentní komise. Podle její zprávy jsou za pád banky zodpovědní především její bývalí manažeři. Nedostatky jsou však rovněž v zákonných úpravách, především u zákona o státní kontrole, který prodlužuje řešení nápravných kroků uložených centrální bankou. Sněmovna chce novelu

Sněmovna tak na doporučení komise vyzvala vládu k vypracování novely zákonů o bankách a o státní kontrole a konkurzního zákona. Ty by měly omezit nebezpečí zopakování událostí v Union bance.

Invesmart tento týden oznámil, že okamžitě zahájí arbitráž a bude požadovat deset miliard korun. Rozhodnutí zdůvodňuje vlastník banky prohlášením likvidace a následným konkurzem Union banky.

Arbitrážní řízení se často táhnou několik let a letos by tak i případná prohra napjaté státní finance neohrozila. Invesmart nejdříve musí o zahájení arbitráže informovat žalovanou stranu, která následně má až půl roku na zpracování odpovědi a případnou vzájemnou dohodu. Poté má dalších několik měsíců na reakci Invesmart. Pokud se tedy skutečně uskuteční zasedání arbitrů, letos to s největší pravděpodobností nebude.

Česká republika v poslední době stále častěji čelí hrozbě arbitráže. V nejznámější kauze stát prohrál se společností CME a musel zaplatit za její zmařenou investici do televize Nova více než deset miliard korun. Stát žaluje i Nomura kvůli pádu IPB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám