Hlavní obsah

Ministerstvo financí chystá prudké zdražení cigaret

Právo, Jiří Novotný

Prvního ledna nabyl účinnosti nový antikuřácký zákon, který omezil kouření ve veřejných prostorách, i možnosti prodeje tabákových výrobků. Jejich prodejci, kterých je v ČR kolem šedesáti tisíc, však nevědí, do kdy budou moci prodávat jednotková balení cigaret, obsahující méně než dvacet kusů. Napravit to má nyní Sněmovna.

Článek

 "Ministerstvo financí (MF) sice už zaslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o spotřebních daních, která tuto problematiku řeší a navrhuje doprodej méně než dvacetikusových krabiček do 30. června 2007. Do legislativní rady vlády návrh ovšem půjde až v březnu. Je tedy otázkou, zda se ho v parlamentu podaří schválit do červnových voleb," řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Řešení problému se snaží urychlit poslanec Ladislav Skopal (ČSSD). Využil k tomu vládního návrhu novely zákona č. 593/1992 o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, který teď čeká ve Sněmovně třetí závěrečné čtení.

Podle Skopalova pozměňovacího návrhu by jednotkové balení cigaret muselo obsahovat nejméně sedmnáct kusů, ale krabičky s menším počtem by mohly tabákové firmy vyrábět až do konce ledna 2007 a prodejci prodávat do 30. června 2007. 

O Skopalův návrh se už ve Sněmovně rozpoutal spor. Skupina poslanců KDU-ČSL totiž prosazuje mnohem ostřejší formu antikuřáckého zákona. Chtějí úplný zákaz kouření v restauracích a také znemožnit mladistvým, aby si mohli kupovat desítková balení cigaret, o polovinu levnější než dvacetikusové krabičky. Podle lidovců by tedy minimum mělo být dvacetikusové balení.

Co ukázal průzkum

V desítkovém balení lze v ČR sehnat marlbora i některé další značky. Zejména v Moravskoslezském kraji se ještě doprodávají také tzv. kusovky. To všechno v budoucnu z prodeje zmizí, otázkou ale zůstává, kdy.

Pokud jde o minimální počet cigaret v krabičce, logické by bylo, aby musela obsahovat minimálně sedmnáct kusů. To vychází z průzkumu, v němž dotázaní kuřáci nejčastěji uváděli jako svoji denní spotřebu patnáct cigaret. 

"Ta skutečná je tedy mezi sedmnácti až osmnácti kusy. Kdyby zákon stanovil jako minimum v balení dvacet cigaret, mohlo by to vést k vyšší spotřebě, což zákonodárci jistě nechtějí," uvedl Provazník. Jak připomněl, minimální počet sedmnácti cigaret v krabičce je legislativně stanoven například v Německu.

Lepší cigarety brzy za více než 80 korun

V rámci připomínkového řízení zaslalo ministerstvo financí návrh novely zákona o spotřebních daních na tabákové výrobky také velkým výrobcům. Podle návrhu MF by od 1. ledna 2007 měla minimální daň na středně drahé cigarety činit už 32 procent z maloobchodní ceny plus 85 haléřů za kus, nejméně však 1,75 Kč za jednu cigaretu.

Nyní je tato daň 24 procent. Levné cigarety jsou zatíženy minimální sazbou, která má proti dnešku stoupnout o 0,62 Kč za kus a 12,40 Kč za krabičku, tedy dokonce o 55 procent.

Pokud návrh MF schválí vláda i parlament, zvedne se v roce 2007 cena středně drahých cigaret, jako jsou marlbora, sparty, camelky či westky, proti dnešním cenám o jednadvacet korun. Je k tomu totiž nutné ještě připočítat už schválené zdražení, k němuž dojde v důsledku zvýšení spotřební daně od letošního 1. dubna.

Například zmíněné camelky, které se teď doprodávají za 54 korun, a s novými kolky jsou za rovných šedesát, by tak v roce 2007 měly stát už přes 80 Kč.

Obavy z pašování

A jak to bude s těmi nejlevnějšími cigaretami? "Odborníci odhadují, že například v případě startek to bude znamenat zvýšení ceny z dnešních 39 na 45 korun k letošnímu 1. dubnu, a na 55,50 Kč k 1. lednu 2007.

"Odpůrci kouření volají po co nejdražších cigaretách. Je ale nutné si uvědomit, že ani tvrdý konkurenční boj, jenž mezi výrobci probíhá, už neumožní, aby zdražování kvůli vyšší dani tlumili snížením svých marží. Povede to tedy k přechodu nemalé části kuřáků na nejlevnější značky, a tím i k nižším výnosům státu z daně, než očekával. Tento přechod už začal," konstatoval Provazník.

Výrobci se obávají i radikálního vzestupu pašování levných cigaret ze zahraničí. Tvrdí, že rozumnější by proto bylo zvedat cenu cigaret pozvolněji, a ne prudkými skoky.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety už začaly být dražší

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která nabyla účinnosti letos 1. července, měla v ČR zdražit cigarety až o šest korun. Kuřáci ale zdražení začínají...

Rath: cena cigaret by měla růst rychleji

Spotřební daň u tabákových výrobků roste v Česku příliš pozvolně. Je o tom přesvědčen ministr zdravotnictví David Rath. Novinářům ve středu řekl,...

Výběr článků

Načítám