Hlavní obsah

Miliardář Buffett horoval za vyšší daně bohatým. Teď přiznal, že sám optimalizuje

Proslulý miliardářský investor a oblíbený daňový poradce amerického prezidenta Baracka Obamy Warren Buffett své pravidlo pro zvýšené zdanění bohatých upravil pro sebe a svou firmu do podoby „platit na daních co nejméně”. Po víkendovém shromáždění akcionářů Buffettovy společnosti Berkshire Hathaway v Nebrasce to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

Buffett v roce 2012 navrhl, aby bohatí odváděli ze svých příjmů na daních nejméně 30 procent, a Obama jeho myšlenku převzal jako jedno z hlavních hesel své předvolební kampaně. Je proto fascinující slyšet, jak Buffett vysvětluje, že jeho skutečné daňové pravidlo zní platit tak málo, jak je to jen možné, píše WSJ.

"Nezaplatím osobně ani o cent víc, než musím, a nebudeme platit ani o cent víc na firemních daních, než musíme," řekl Buffett minulý týden časopisu Fortune.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Miliardář nejenže hlídá, aby neplatil nic navíc, ale netají se ani tím, že aktivně usiluje o snížení daňové zátěže své firmy, z jejíchž zisků jemu a jeho investorům plynou příjmy. "Udělám všechno, co je v zásadě ze zákona možné, abych snížil daňovou sazbu Berkshire," řekl.

Větrné elektrárny staví jen kvůli dotacím

V zájmu snížení daňové zátěže je přitom Buffett ochoten investovat i do věcí, které jinak ekonomicky a investičně nedávají smysl, například do vládou subvencované větrné energie. "Pokud postavíme hodně větrných farem, dostaneme daňovou úlevu. To je jediný důvod k jejich výstavbě. Bez daňové úlevy nemají žádný smysl," řekl Buffett.

Buffett tím podle listu přiznává, že kvůli politicky motivovanému zvýhodnění větrné energie jeho společnost investuje své vzácné zdroje ekonomicky neúčelně. Berkshire a její hlavní akcionáři dostanou daňovou úlevu a federální vláda bude mít kvůli tomu méně příjmů, což si musí vynahradit zvýšením daňových sazeb miliónům ostatních Američanů, kteří na tom nejsou zdaleka tak dobře jako Buffett.

Podle listu to je přesně ten druh daňového protežování bohatých, které chtěl omezit Obamův soupeř Mitt Romney a které chtějí ukončit ti, kdo v USA prosazují daňové reformy. "Škoda, že pan Buffett se o toto pravidlo nepodělil s voliči v roce 2012," uzavírá list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám