Hlavní obsah

Microsoft považuje výši pokuty za nepatřičnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Americká softwarová společnost Microsoft obvinila Evropskou komisi, že vyměřením pokuty ve výši téměř půl miliardy eur zašla příliš daleko. Pokuta za zneužívání dominantní pozice na trhu je podle firmy "nepatřičná", zvláště s ohledem na smířlivý postoj USA, uvedl v úterý šéf evropských právníků Microsoftu.

Článek

Microsoft protestuje proti tomu, že původně zvažovaná pokuta se podle něho zjevně zdvojnásobila, aby zohlednila globální operace firmy. "Domníváme se, že je bezprecedentní a nepatřičné, aby komise uvalila pokutu na americké operace firmy, když tyto operace již podléhají regulaci americké vlády," uvedl právník Microsoftu. Dodal, že sporné chování firmě americké úřady povolily.

Pokuta má činit 497 miliónů eur

Evropská komise už je rozhodnuta o výši pokuty, kterou vyměří společnosti Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu. Podle zdrojů světových agentur bude pokuta činit 497 miliónů eur (téměř 17 miliard Kč). To by byla nejvyšší pokuta, kterou státy Evropské unie zatím jednotlivé firmě vyměřily.

Dosavadní rekord se týká společnosti Hoffman-La Roche AG, které Evropská komise v roce 2001 vyměřila pokutu 462 milionů eur za to, že zorganizovala kartelovou dohodu mezi několika výrobci vitaminových preparátů.

Rozhodnutí padne ve středu

Návrh na výši pokuty pro Microsoft ještě bude muset schválit celá Evropská komise, očekává se ale, že tak učiní. Rozhodnutí má padnout ve středu. Komise podle agentury Reuters americkém firmě rovněž nařídí, aby na trhu nabízela operační systém Windows i bez přehrávače Media Player, a poskytla výrobcům počítačů informace o produktech k serverům kvůli vyšší kompatibilitě.

Microsoft se minulý týden snažil s Evropskou komisí vyjednat smír, což se ale nepodařilo. Komise žádala, aby se americká firma zavázala, že nebude svými obvyklými způsoby potlačovat konkurenci ani v budoucnu. To Microsoft odmítl.

Anketa

Co si myslíte o výši pokuty pro Microsoft?
je stále ještě malá
46,5 %
je odpovídající
17,3 %
je nepřiměřeně vysoká
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 643 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft je vyšetřován už i v Japonsku

Po Spojených státech a Evropské unii začalo vyšetřovat monopolní praktiky amerického softwarového gigantu Microsoft i Japonsko. Japonská pobočka Microsoftu...

Experti z EU: Microsoft musí být potrestán

Poradní výbor Evropské unie v pondělí podpořil návrh udělit americkému výrobci programů Microsoft vysokou pokutu. Experti ze všech 15 zemí unie tak komisi...

Výběr článků

Načítám