Hlavní obsah

Michail Chodorkovskij s odvoláním neuspěl

– MOSKVA

Moskevský soud zamítl odvolání bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského a uznal ho vinným z podvodů při privatizaci. Trest mu snížil z devíti let na osm. Ruská opozice a mnozí světoví komentátoři tvrdí, že soud je zmanipulovaný.

Článek

Chodorkovskij ve své řeči před vynesením rozsudku zopakoval, že se cítí nevinen. "Neodsoudil mne soud, ale houf byrokratů," prohlásil.

Odvolací soud začal v pondělí, několik dní se ale účastníci přeli o obhájce Genricha Padvu. Ten byl v nemocnici a soud chtěl ustanovit obhájce nového. Chodorkovského strana tvrdila, že soud chce řízení urychlit, ten naopak tvrdil, že Chodorkovskij jej chce zpomalit.

Pokud by totiž řízení trvalo dlouho, mohl by se Chodorkovskij účastnit doplňovacích voleb do dolní komory parlamentu. Kandidovat může do doby, než rozsudek nabyde právní moci.

Padva ve čtvrtek opustil na vlastní žádost nemocnici právě kvůli procesu. posléze obhájci požádali, aby byl soudce Vjačeslav Tarasov proces o osm týdnů odložil. S tím ale neuspěli, stejně jako s námitkami, že soud je podjatý.

Obhájce: je to diskreditace práva

Jednání soudu poznamenala i ostrá výměna názorů mezi Chodorkovského obhájcem Jurijem Šmidtem a soudcem Tarasovem poté, co soudce zdůraznil, že případ je pouhá kriminální kauza bez politického podtextu.

"Vím, jaký případ projednáváme. Všechny případy za sovětských časů byly 'pouhé kriminální kauzy'," kontroval veterán ruského a sovětského práva. Později prohlásil, že rozhodnutí soudu začít nyní případ projednávat, je diskreditací ruského právního systému před očima celého světa.

Chodorkovskij byl odsouzen v květnu za podvod při privatizaci chemické firmy v polovině devadesátých let. Mnozí analytici ale tvrdí, že Kreml zařídil, aby byl Chodorkovskij odsouzen a proces znamenal symbolický konec éry oligarchů. Navíc se mu prý chtěl pomstít za to, že kandidoval ve  volbách proti Vladimiru Putinovi.

Reklama

Související články

Chodorkovskij stráví devět let ve vězení

Kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý šéf ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij, půjde na devět let do vězení. Rozhodl o tom v úterý moskevský soud. Uznal...

Odvolací soud s Chodorkovským byl odložen

Obhájci bývalého šéfa ropné firmy Jukos Michaila Chodorkovského se snaží odložit odvolací řízení, v němž soud znovu rozhoduje o devítiletém trestu pro podvody....

Výběr článků

Načítám