Hlavní obsah

MF: nezaměstnanost příští rok opět stoupne

Novinky, Jiří Vavroň, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ekonomika příští rok poroste tempem 2,8 procenta. I přes tento růst se však nepodaří zastavit růst počtu lidí hledajících práci. Nezaměstanost tak bude představovat pro ekonomiku i společnost největší problém i celý přístí rok. Práci by mohlo příští rok hledat v průměru 10,3 % práceshopného obyvatelstva, oproti letošním 9,9 procentům.

Foto: Jakub Mokrý

QB Patrik Vainer

Článek

V listopadu a prosinci příštího roku by se však nezaměstnanost mohla zvýšit až na 10,5 % práceschopného obyvatelstva, což je v přepočtu zhruba 556 tisíc lidí. Vyplývá to z poslední makroekonomické prognózy , kterou v pátek zveřejnilo Ministerstvo financí (MF).

Konec roku je vždy pro zaměstnance složitý. Podniky propouštějí, a tak již v závěru letošního roku může míra nezaměstnanosti vzrůst až na 10,4 procenta, což je v přepočtu 546 tisíc lidí.

To jsou znepokojující čísla, říká místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, vláda se tímto problémem musí zabývat.

Podniky šetří náklady

Podniky snižují náklady, aby zvýšily svoji šanci, že přežijí po vstupu do EU a budou konkurenceschopné. Proto hledají jakékoli možnosti, kde by ušetřily náklady na pracovní sílu, shodují se analytici. Rozvoj služeb zatím nedosáhl takového rozměru, aby absorboval volnou pracovní sílu. Zvětšují se i rozdíly mezi kraji, kritická je situace na severu Čech Moravy a Slezka, kde se nedaří měnit kdysi hornické kraje na oblasti s jinou skladbou průmyslu a služeb.

Vláda tím, že nesnižuje náklady práce ničí česku ekonomiku, tvrdí Vlastimil Tlustý a další politici ODS. Trh práce je ztrnulý, k tomu přispívá i právě přijatá novela zákoníku práce,která omezila například termínované pracovní smlouvy, říká stínová ministrně práce Alena Páralová (ODS).

Jediná obrana proti nezaměstnanosti je vzdělání, zvyšování kvalifikace a podpora zahraničních investic, tvrdí analytici.

ČNB ve shodě s financemi

Letos by ekonomika měla podle MF růst o 2,5 procenta. Letošní odhad inflace MF snížilo z 0,4 na 0,1 procenta, odhad na příští rok ponechalo na 2,6 procenta. Podle Česká národní banky by se v příštím roce inflace měla pohybovat mezi 2,3 a 3,7 procenta. Ekonomika by podle ČNB letos měla růst o 2,5 až 3,0 procenta. Příští rok by mělo hospodářství růst o 2,1 až 3,6 procenta proti původním 2,1 až 3,8 procenta.

Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty je výhled MF trochu pesimističtější ale centrální banka odhaduje růst ekonomiky v příštím roce ve stejném koridoru jako ministerstvo financí. "Náš odhad ani odhad ČNB se neliší, tudíž máme reálnou základnu pro splnění rozpočtovaných příjmů," řekl ČTK Janota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám